Hlavní obsah

Čechům je nejbližší sociálnědemokratický a liberální světonázor

Novinky, jas

Češi se v rámci obecnějších politických názorů nejčastěji ztotožňují se sociálnědemokratickými principy (34 procent). Liberální světonázor vyznává 23 procent občanů a dalších 17 procent se hlásí ke konzervativnímu pojetí. Stejné procento akcentovalo i ekologické smýšlení, plyne z průzkumu CVVM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé byli dotazováni na politickou orientaci, která je jim nejbližší. Zároveň mohli zvolit i druhý směr, s nímž jsou schopni se identifikovat.

Za konzervativními a ekologickými hodnotami se tak umístil křesťanskodemokratický pohled (10 procent), následovaný socialistickým názorem (13 procent), komunistickým smýšlením (osm procent) a nacionalistickou vizí (tři procenta).

Souhlas s obecnými politickými názory (v procentech)
1. volba2. volbacelkem
sociálnědemokratický25934
liberální14923
konzervativní10717
ekologický61117
křesťanskodemokratický5510
socialistický5813
komunistický538
nacionalistický123
jiný6410
žádný104255
neví13
zdroj: CVVM

První volba „silně kopírovala” preferovanou  stranu. Stoupenci KSČM vedle komunistického názoru často volili i pohled socialistický, stoupenci ODS a TOP 09 se často označují za liberály i konzervativce. Mezi liberály se řadí i příznivci hnutí ANO.

V dlouhodobém srovnání je patrné, že výrazně klesá počet lidí hlásících se k ekologickému proudu. Oslabuje rovněž směr křesťanskodemokratický.

Z šetření rovněž vyplynulo, že chod hospodářství má být podle respondentů usměrňován státem, zároveň si však lidé nepřejí, aby byla omezena velikost soukromého majetku. Lidé nejsou ani příznivci toho, aby většina majetku byla ve vlastnictví státu. Mezi základní funkce státu naopak podle lidí patří zajištění práce pro ty, kteří pracovat chtějí.

Anketa

Který světonázor je vám nejbližší?
sociálnědemokratický
24,8 %
liberální
26,7 %
konzervativní
9,5 %
ekologický
3,4 %
křesťanskodemokratický
5,9 %
socialistický
1,1 %
komunistický
24 %
nacionalistický
4,6 %
Celkem hlasovalo 9784 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám