Hlavní obsah

Lesy ČR vydaly církvím prvních pět lesních pozemků

V rámci majetkového vyrovnání s církvemi vydala společnost Lesy České republiky prvních pět pozemků v Karlovarském kraji o celkové výměře 1,3 hektaru. Řekl to v pátek mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík. Z pohledu celkových nároků církví na vrácení lesních pozemků jde o zanedbatelné množství.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

K pátečnímu dni LČR evidují celkem 773 výzev, v nichž oprávněné osoby žádají celkem 22 809 pozemků o celkové výměře kolem 112 tisíc hektarů. "S oprávněnými osobami bylo podepsáno šest dohod, které podléhají schválení Státního pozemkového úřadu ve správním řízení. Správní řízení nebylo doposud ukončeno," uvedl Boublík.

LČR pro restituce blokují asi 142 tisíc hektarů lesních pozemků, což je zhruba 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit také až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Církve by mohly dostat také takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků. Například SPÚ vydal církvím do konce září sedm pozemků a jednu stavbu.

Podle zákona mají církve dostat od státu majetek v hodnotě 75 miliard korun. Dalších 59 miliard by jim stát měl vyplatit během dalších 30 let. Narovnání se týká 17 církví a náboženských společností.

Koncem září se objevila informace, že v rámci restitučního vydávání majetku církvím eviduje zatím dvě žádosti, u kterých je kvůli nejistému datu zabavení pozemků zpochybněno, zda jsou oprávněné. Týkají se půdy, kterou požaduje řád Maltézských rytířů v Praze Březiněvsi a benediktini z kláštera v Broumově. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám