Hlavní obsah

Generál Kovanda z kauzy Nagyová: Bral jsem to jako úkol od premiéra

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obviněný šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda tvrdí, že loňské podzimní sledování okolí manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Radky bral jako „úkol z výše“, tedy přímo od samotného předsedy vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Milan Kovanda

Článek

Kovanda to řekl v rozsáhlém rozhovoru pro Právo, který v celém znění vyjde v sobotním vydání a přinese i nová odhalení týkající se kauzy kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové).

„Nikdy jsem to nebral tak, že ten úkol jde od vrchní ředitelky, ale vždycky jsem viděl, že ten úkol jde z výše,“ uvedl tento týden Kovanda.

Na dotaz Práva, zda tím míní přímo premiéra, odpověděl jednoznačně: „Ano.“ Podle něj se v tomtéž duchu chovala i hovořila sama Nagyová.

Nešlo primárně o sledování Nečasové

Kovanda se navíc hájí tím, že nešlo o sledování samotné Nečasové, nýbrž o to, prověřit podezření, zda jí a jejímu okolí něco nehrozí a zda nejde o bezpečnostní riziko i pro stát.

„Na základě toho, že tam může být nějaká hrozba, to bylo celé iniciováno... Tam šlo o to, že jestliže jsou indicie, že se někdo motá kolem ní (Nečasové), tak tím bylo myšleno to okolí, tedy to, co se kolem ní děje,“ podotkl Kovanda.

Doplnil, že problém řešil i se svým předchůdcem a nyní rovněž obviněným bývalým šéfem vojenské tajné služby Ondrejem Páleníkem.

„Jasně že jsme se o tom bavili v duchu: Hele, je tam prostě nějaké podezření, jsou tam nějaké indicie o nebezpečí a je to nejbližší okolí premiéra, takže to prostě musíme udělat,“ potvrdil Právu Kovanda.

Celý rozhovor s generálem Kovandou si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám