Hlavní obsah

Sobotka s Babišem nepočítá, podporu by beztak nezískal

Právo, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté by v případě svého volebního vítězství preferovali jednobarevnou vládu s tichou podporou komunistů nebo koalici s tradičními stranami. Protestní uskupení, jako jsou ANO či Úsvit, prý nejsou natolik soudržná, aby zvládla tíhu odpovědnosti za vládu, řekl Právu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Lídr ANO Andrej Babiš opáčil, že s jeho podporou ČSSD beztak počítat nemůže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Jestli se nám to podaří, tak uvažujeme o jednobarevné menšinové vládě soc. dem., a jako stranu, která by takový kabinet mohla tolerovat, vidíme KSČM. Ale platí, že by nešlo o koaliční vládu. Obecně také upřednostňujeme spolupráci se standardními stranami než s novými, nevypočitatelnými a nepevnými seskupeními,“ řekl Sobotka.

Podle něj v úvahu přichází jednání s lidovci, kteří podle něj nyní představují středovou stranu. „Programová shoda by mohla být snadnější, než když byl předsedou Miroslav Kalousek,“ uvedl.

Babiš by dal Sobotkovi košem

Prostor pro spolupráci neexistuje podle Sobotky s ANO a Úsvitem přímé demokracie. „Žádná z protestních stran není natolik připravená a soudržná, aby nesla tíhu vládní odpovědnosti i formou podpory případné menšinové vlády ČSSD. Jakékoli nové Věci veřejné nemohou být stavebním kamenem seriózního a stabilního kabinetu,“ uvedl Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Podporovat menšinovou vládu ČSSD nechce předseda ANO Andrej Babiš. „Hlásají navyšování korporátních daní. My je naopak chceme snižovat. Není možné se spoléhat na prosperitu státu, musíme pro to něco udělat. Investory nepřilákáte navyšováním daní,“ řekl Právu.

Lídr Úsvitu Okamura by podpořil jakoukoli vládu, která by pomohla prosadit zákon o závazném obecném referendu.

Zemanovci i pravice mají smůlu

Se zemanovci lídr sociálních demokratů ve Sněmovně nepočítá. „Úspěšnost SPOZ v regionálních průzkumech je velmi malá a zdá se, že by hlasy mohly propadnout jako v roce 2010,“ doplnil.

Lídr ČSSD se také vymezil proti pravici, sám prý nevidí šanci na shodu. „Z programového hlediska vylučuji spolupráci s ODS a TOP 09. Myslím, že soc. dem. bude schopna podporu pro svoji vládu získat jinde. Nejsem stoupencem pravolevých slepenců, blokuje to standardní demokratické procesy. Měly by se více střídat více pravicové a více levicové vlády,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám