Hlavní obsah

Kauza Nagyová: Zpravodajec Pohůnek byl u výslechu sedm a půl hodiny

Praha
Aktualizováno

Vyšetřovatelé tzv. kauzy Nagyová ve čtvrtek vyslýchali dlouhých sedm a půl hodiny zpravodajce vojenské tajné služby Jana Pohůnka. Výslech byl nakonec přerušen kvůli jeho únavě, řekl náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár. Pohůnek po výslechu uvedl, že trval na tom, že poslouchal příkazy svého nadřízeného Milana Kovandy. Výslech bude pokračovat 21. října.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Pohůnek přichází k výslechu.

Článek

„Jediné, co k tomu můžu říct, je, že jsem jediný důstojník v této armádě nebo v republice, který je stíhán za uposlechnutí rozkazu. Byl mně vydán rozkaz, rozkaz jsem splnil. Jsem přesvědčen, že jsem neporušil v žádném případě platné zákony,“ prohlásil po výslechu Pohůnek. Novinářům se takto osobně vyjádřil vůbec poprvé. Dodal, že s Nagyovou v kontaktu nikdy nebyl.

„Dosavadní průběh potvrzuje naši právní konstrukci. Důkazně je ta věc, jak říkáme, velice silná,“ řekl novinářům Komár. Podle něho kladli Pohůnkovi otázky pouze policisté a státní zástupci, v následujícím termínu by měla přijít řada na advokáty. Připustil také, že se možná vyšetřování případu mírně protáhne, a neskončí tedy do konce října, jak bylo plánováno.

Pohůnkův advokát Michal Hráský už před začátkem čtvrtečního výslechu řekl, že měl za cíl ukázat, že nešlo o sledování bývalé manželky někdejšího premiéra Nečase, ale že mělo jít o obranu proti sledování. [celá zpráva]

Pohůnek je obviněný ze zneužití pravomoci – údajně se na přání tehdejší šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové podílel na sledování Nečasovy někdejší manželky.

Až tři roky vězení

V případě prokázání viny hrozí Pohůnkovi až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. Zpravodajec před časem podal ústavní stížnost proti svému stíhání. Argumentuje tím, že okresní ostravský soud ho v červnu nesprávně poslal do vazby, kde následně strávil déle než měsíc.

Někdejší šéfka Nečasova sekretariátu Nagyová podle policistů loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou a s plukovníkem Pohůnkem.

Letos v březnu pak Nagyová údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z Úřadu vlády ČR Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem.

Nagyová, která se po nedávném sňatku s bývalým předsedou vlády jmenuje Nečasová, čelí obvinění také z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS – Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy.

Reklama

Související články

Petr Nečas si vzal Janu Nagyovou

Bývalý premiér Petr Nečas si v sobotu v poledne vzal za manželku svou partnerku a bývalou šéfku svého kabinetu Janu Nagyovou. Uvedl to deník Blesk s odkazem na...

Výběr článků

Načítám