Hlavní obsah

Temelín cvičil úder tornáda

Právo, Vladimír Vácha

Jaderná elektrárna Temelín si ve čtvrtek vyzkoušela možný úder tornáda. Do cvičení, podle jehož scénáře tornádo zničilo střechu strojovny prvního bloku, způsobilo požár blokových transformátorů a elektrárnu připravilo o dodávky elektřiny, se zapojilo kolem osm stovek lidí.

Foto: Novinky

Článek

„I kdyby tornádo přišlo, tak v reálné situaci pravděpodobnost, že elektrárna přijde o všech deset možností zajištění elektrického napájení, je extrémně nízká. Abychom mohli vše potřebné procvičit, tak jsme virtuálně připustili i tuto možnost,“ glosoval Právu scénář cvičení Ivo Novotný, manažer útvaru havarijní připravenost a požární ochrana ČEZ.

Dodal, že do krytů museli mimo zaměstnanců i dodavatelé. Pro pracovníky v budovách za oplocenou částí elektrárny byly přistaveny autobusy, které je odvezly mimo elektrárnu. Lidé museli v krytech vydržet přibližně tři hodiny, poté se mohli vrátit zpět na svá pracoviště. Ta nemusel opustit pouze personál zajišťující provoz obou bloků. Naplno fungoval i havarijní štáb elektrárny. Devatenáct odborníků přijímalo opatření pro stabilizaci situace a ochranu pracovníků elektrárny.

Obyvatel obcí se cvičení nedotklo

Do cvičení se zapojil i Státní úřad pro jadernou bezpečnost prostřednictvím svého krizového štábu. Jeho inspektoři pak dohlíželi nad průběhem cvičení přímo v Temelíně. Obyvatel žijících v blízkosti elektrárny se cvičení ale nedotklo. Jediné, co mohli lidé z okolí slyšet, byl zvuk sirén v areálu elektrárny. O plánovaném cvičení a spuštění sirén však byli s předstihem informováni.

Mluvčí JETE Marek Sviták v souvislosti s cvičením připomněl, že po havárii Jaderné elektrárny Fukušima Temelín počet cvičení zdvojnásobil. Nově se řešení mimořádných situací procvičuje minimálně osmkrát ročně. Mimo možných radiačních a technologických problémů se trénuje také zvládnutí požárů, ekologických nebo traumatologických událostí.

Před několika dny vůbec poprvé proběhlo cvičení zaměřené na ochranu elektrárny před teroristickým útokem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám