Hlavní obsah

Je to předvolební boj, napsal z vazby Rath k dalšímu obvinění

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který je spolu s dalšími deseti lidmi obžalován z korupce, vidí za dalšími obviněními rozeslanými firmám i lidem Vrchním státním zastupitelstvím v Praze předvolební boj. Podle Ratha, který prý zatím nové obvinění neobdržel, má jít o poškození ČSSD. Oznámil to ve čtvrtek v písemném vyjádření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová

Článek

„Média již třetí den informují o tom, že jsem obviněn z dalších skutků. Já jsem přitom doposud nic neobdržel, a to v situaci, kdy některá média vydávají části údajných odposlechů,“ napsal Rath. Podle něj je proto obtížné se tvrzením nějak bránit. Ve vyjádření zopakoval svá dřívější tvrzení, že „žádný úplatek nevzal ani si nenechal slíbit“.

Žalobci tento týden informovali, že policie rozeslala další obvinění. Týkají se nejen lidí, ale také firem. Jednou z nich je jedna z největších stavebních společností v zemi Metrostav. Advokát Ratha Roman Jelínek již dříve uvedl, že v souvislosti s dalšími usneseními o trestním stíhání se chystá i obvinění jeho klienta. [celá zpráva]

Návaznost na Kubiceho zprávu

„Tato takzvaná nová obvinění, založená na téměř dva roky starých odposleších, jsou tedy nejspíš motivována volbami a stávají se součástí předvolebního boje,“ dodal Rath s poukazem na nadcházející parlamentní volby na konci října.

Policie podle něj „navazuje na tradici plukovníka Kubiceho a jde o snahu poškodit ČSSD, ale i další tzv. tradiční strany“, dodal Rath. Narážel tím na takzvanou Kubiceho zprávu z května 2006, v níž bývalý ministr vnitra Jan Kubice ještě jako šéf protimafiánského policejního útvaru krátce před volbami do Sněmovny popsal napojení zločinu na politiku, konkrétně na tehdy vládnoucí ČSSD.

Kubice ve zprávě uvedl, že organizovaný zločin přerostl do státní správy a někteří politici z ČSSD se snaží mařit vyšetřování případů. Zprávu předal členům sněmovního branného a bezpečnostního výboru, informace pak unikly do médií. Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila pověst strany. Kubiceho proto žalovala ČSSD i její bývalý předseda a premiér Jiří Paroubek. Strana nakonec žalobu stáhla a Nejvyšší soud následně odmítl i Paroubkovo dovolání.

Ve vazbě stále zůstává

Obvinění mohou podle Ratha souviset i s rozhodováním o jeho propuštění z vazby, o něž nedávno již počtvrté žádal, což mu soud zamítl. Jeho advokáti proti tomu podali stížnost, kterou má projednat Vrchní soud v Praze.

Soud nedávno propustil další obviněnou, někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. Podle Ratha se jeho propuštění po Pancové „logicky nabízí“.

Ve vazbě zůstává také přítel Pancové, exposlanec a také exšéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott. Žalobce Petr Jirát označuje Pancovou s Kottem jako organizátory korupce, přičemž Rath coby tehdejší hejtman o všem údajně věděl.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath při projevu ve Sněmovně

Státní zastupitelství Ratha s ostatními viní z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, což údajně provázela korupce. Podle Ratha ale z hlavního líčení vyplývá, že obchodní soutěže byly za obvyklé ceny a v souladu se zákonem. „Potvrzují to i znalecké posudky,“ dodal Rath.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám