Hlavní obsah

Vláda zrušila zasedání, protože se protáhla debata v Senátu

Aktualizováno

Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka ve středu zrušil pravidelné zasedání. Důvodem je jednání Senátu, kde Rusnok představuje návrhy zákonných opatření, které hodlá vláda v demisi prosadit.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Zatímco opatření o dani z nabytí nemovitostí, kterou by měl i nadále platit prodávající, horní komora vládě schválila, u dalších dvou návrhů chtějí senátoři prosadit pozměňovací návrhy.

Chtějí změnit zákonné opatření, které se týká daňových změn souvisejících s novou terminologií v novém občanském zákoníku. Ten má vstoupit v účinnost od 1. ledna příštího roku. Hospodářský výbor navrhuje zejména změnit zdaňování investičních fondů.

Rusnok nabádal senátory k opatrnosti

Premiér Rusnok však vyzýval k maximální zdrženlivosti ohledně zásahů do předlohy. Varoval, že pokud by se nepodařilo přizpůsobit zákony nové terminologii, vyvolalo by to negativní hospodářské následky. Spočívaly by podle něj zejména ve výrazném propadu inkasa příjmů státního rozpočtu, a to možná až v řádu desítek miliard korun.

Na čtvrtek je odloženo rovněž zákonné opatření k normě o veřejných zakázkách, senátoři navrhují především úpravy různých lhůt. Rusnok řekl, že s návrhy senátních výborů bude souhlasit.

Pokud by Senát opatření nepodpořil, znamenalo by to navýšení počtu zadávacích řízení o zhruba 11 500 ročně, a tím i nákladů na ně a také zpomalení čerpání peněz z fondů EU. Znamenalo by to rovněž, že od ledna by se v podstatě zastavilo zadávání velkých veřejných zakázek.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát přijal první zákonné opatření

Senátoři začali ve středu jednat o zákonných opatřeních, která navrhla vláda. Stalo se tak vůbec poprvé z důvodu rozpuštění Sněmovny. Kabinet v demisi, který...

Výběr článků

Načítám