Hlavní obsah

Policisté nemohou telefonujícím řidičům zabavovat mobily, tvrdí ombudsman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud policisté přistihnou řidiče při telefonování během jízdy, nemají právo zabavit mu mobilní telefon. Přesto se tak stává v případech, kdy řidič při kontrole vinu popírá a z telefonu se má stát důkaz v rámci přestupkového řízení. Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček považuje takovýto postup za chybný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček

Článek

Mobilní telefon není důkazem dopravního přestupku, protože jeho vlastnictví nic nedokazuje. Přestupek spočívá v držení přístroje v ruce za jízdy, a to musí být dokázáno, vysvětlil Křeček. O věci již informoval policejního prezidenta Martina Červíčka. Ten ale na ni nemá stejný názor; podle něj jednají hlídky při zabavení telefonu v souladu se zákonem.

O věci proto bude kancelář ombudsmana dále jednat. Problém souvisí s případem řidiče z Brna, který podle spisu telefonoval za jízdy bez pomoci handsfree. Zastavila jej hlídka, a když svůj přestupek popřel, zabavila mu mobil jako důkaz jeho porušení zákona a předala jej i se spisem k přestupkovému řízení.

Brněnský magistrát následně dospěl k závěru shodnému s Křečkem. Mobil není důkazem toho, že jej řidič držel za jízdy. Proto policie motoristovi přístroj vrátila. Za telefonování za jízdy, tedy konkrétně držení mobilu v ruce, hrozí pokuta od 1500 do 2500 korun a zápis dvou trestných bodů do bodového hodnocení řidiče.

Bez telefonu může být člověk v tísni

Zabavení telefonu podle zástupce ombudsmana neodpovídá principům právního státu a pravidlům uplatňování veřejné moci. „Nerespektuje zásadu přiměřenosti zásahu, racionální zdůvodnitelnost zásahu ani zákaz nadbytečného použití nástrojů regulace, tedy zákaz samoúčelnosti,“ zdůraznil Křeček.

Upozornil, že zabavení telefonu může následně dostat řidiče do tísně, a jeho zajištění proto může být citelným zásahem do života, nehledě na to, že tímto způsobem dotyčný přichází o kompletní telefonní seznam a stává se pro své okolí podstatně hůř dostupným, což platí dvojnásob u podnikatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám