Hlavní obsah

Z jedlých hub může mráz udělat jedovaté. Jak je poznat?

Novinky, mak
Praha

S podzimním počasím pomalu končí houbařská sezóna především hřibovitých hub. I přesto se sem tam objeví plné košíky, se kterými se lidé vracejí z lesa. Hřiby střídají žně václavek, hlív a čirůvek. Houbařský úlovek ale mohou ovlivnit ranní mrazíky a chladnější počasí. Mykologové varují před přemrzlými jedlými houbami, které se mohou stát pro člověka jedovaté.

Přemrzlé houby mohou být jedovaté. Podívejte se, jak je rozpoznatVideo: Novinky

 
Článek

Vybledlé barvy a měkké okraje, to jsou hlavní znaky několikrát přemrzlých hub, které většinou odhalíme na první pohled. Ty zdravé by totiž měly být vizuálně v dobrém stavu.

„Přemrzlé houby poznáme podle toho, že jsou celkově zavadlé, jejich okraje jsou nahnilé. Především je změněna barva plodnice. Její textura není typická, čili houby pak dostanou spíše našedlou barvu,“ řekla Novinkám odbornice z pražské mykologické poradny Anna Švecová.

Přestože některým druhům hub, jako například václavkám, hlívám, nebo čirůvkám, mrazíky tolik nevadí, opakovaně zmrzlé a znovu rozmrzlé jarní houby, především hřiby, by houbaři neměli sbírat. Mohou způsobit lehčí otravu, především pak zažívací potíže. Bílkoviny v houbě se začnou rozkládat, princip funguje podobně jako například u masa a jiných potravin.

„Tkáně hub poškozené mrazem napadají bakterie a způsobují to, že v houbách vznikají toxické látky. Dojde ke kvašení cukrů, rozkladů bílkovin a pak se houba stává zdravotně závadnou. Záleželo by na množství, které bychom snědli, i na stáří hub.“

Mykologové doporučují sbírat houby spíše v lesích, kde jsou pro houby příznivější teploty, než na otevřených prostranstvích. V případě jakýchkoliv nejasností lze navštívit mykologické poradny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám