Hlavní obsah

Politici se v debatě pustili do Zemana kvůli přesunu ambasády do Jeruzaléma

Právo, rsk

Výroky prezidenta Miloše Zemana týkající se přesunutí české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma se dostaly na přetřes i v úterý večer během předvolební debaty ČT v Olomouckém kraji.

Foto: ČTK/AP

Prezidenta Miloše Zeman v Jeruzalémě přivítala hlava Izraele Šimon Peres

Článek

Do Zemana se pustil první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle něhož jsou Palestinci na podobné výroky velmi citliví a podobná slova ohrožují pozici ČR na Blízkém východě. „Jak Izrael, tak Palestina nás berou jako věrohodného partnera a prezident to svými výroky naboural,“ uvedl Jurečka.

Zeman v pondělí svá slova korigoval s tím, že by „stěhování ambasád přicházelo v úvahu až po skončení mírového procesu“.

Olomoucký lídr ODS Martin Novotný uvedl, že s názory prezidenta vesměs souhlasí, ale že výroky typu „s teroristy se nevyjednává” ostatní světoví politici říkali vždy v krizových situacích.

„S názory prezidenta nepolemizuji, ale zahraniční cesta není o exhibici. Zahraniční politika není legrace, nelze říkat něco jen zbůhdarma. Nevím, jestli jsou jeho výroky koordinovány s vládou, jestli o nich někdo z našich spojenců o nich předem věděl,“ řekl Novotný.

Komunisty ani SPOZ Zeman nepřekvapil

Jednička zemanovců a šéf Úřadu vlády Radek Augustin uvedl, že Zemanovy výroky nejsou překvapivé. „Prezident stojí jednoznačně na straně Izraele, není to nic nového a neočekávaného,“ podotkl.

Podle jedničky KSČM Alexandra Černého prezident svými názory nepřekvapil a komunisté o nich věděli předtím, než Zemana podpořili před druhým kolem prezidentské volby. „Byli jsme si vědomi jeho názorů, které přímo s našimi nekorespondují, a tento názor nesdílím,“ podotkl.

Fiala: Zpřísnit imigrační politiku

Lídři olomouckých kandidátek se také bavili o tom, zda by se ČR měla více zapojovat do boje proti terorismu. Podle Černého nelze problémy spojené s terorismem jen potírat vojensky. „Braňme si území a chraňme naše lidi, ale měli bychom peníze použít na likvidaci příčin, ze kterých terorismus vyrůstá,“ vyzval.

Proti tomu vystoupil lídr hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, podle něhož otázku terorismu nelze bez vojenské síly řešit. „Teroristé by se neměli cítit bezpečně,“ uvedl. Podle něj ale podíl ČR v rámci boje proti terorismu je v současnosti adekvátní.

Lídr Úsvitu přímé demokracie Radim Fiala uvedl, že by v rámci boje proti terorismu Česko mělo zpřísnit imigrační politiku a vzít si příklad ze Švýcarska. „Imigranti by měli znát jazyk a zákony, ve Švýcarsku trvá dvanáct let, než člověk získá občanství. U nás to lze obejít statutem uprchlíka,“ prohlásil.

Podle lídra soc. dem. Romana Váni je terorismus celosvětový problém. „Teroristé se Evropě nevyhýbají, arabský svět a Blízký východ nejsou daleko. A v současnosti se Evropa o sebe mojí méně, než se Američané bojí o Evropu,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám