Hlavní obsah

V Rathově kauze obeslala policie s obviněním i firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté z protikorupční policie údajně obvinili několik firem spojených s kauzou exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD), kterého obžaloba viní s dalšími deseti lidmi z korupce. Napsal to v pondělí server Lidovky.cz. Vyšetřovatelé obvinili například firmu Ivany Salačové, která se před policií i soudem ke korupci přiznala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivana Salačová

Článek

Policie podle serveru předala obvinění několika firmám, jejíž šéfové nebo manažeři jsou mezi obžalovanými v Rathově kauze, kterou od srpna projednává Krajský soud v Praze. Obvinění obdržela stavební firma Ivany Salačové FISA, která se nyní jmenuje JIPE. "Ano, máme to," řekla serveru bez dalších podrobností Salačová.

Policie ani státní zastupitelství se nechtějí k vývoji v případu vyjadřovat. Server se odvolává na vlastní informace. Zatím není zřejmé, kolik firem policie obvinila.

Rath s Kottem zůstávají ve vazbě

Společnosti se podle žalobce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví – rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích a také modernizace krajských nemocnic.

Jako hlavní organizátory označuje obžaloba bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele, exposlance a také bývalého šéfa středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Kotta. Rath údajně vše jako hejtman věděl a dělil se s dvojicí o úplatky.

Rozkrývá celou skupinu

Údajnou korupci popsala Salačová ve výpovědi před policií, kterou opakovala před soudem. Jirát pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Podle žalobce rozkrývá celou skupinu. Advokáti ostatních obžalovaných, kteří vinu odmítají, se podnikatelku snaží znevěrohodnit.

Salačová například tvrdí, že vítězové veřejných zakázek byli dopředu vybraní a zbylé firmy dělaly v tendrech "křoví", aby obchodní soutěž a losování vypadaly navenek podle pravidel.

Státní zastupitelství v kauze viní 11 lidí. Nejvyšší trest hrozí Rathovi – až 12 let vězení. Rath je zatím s Kottem ve vazbě, Pancovou soud nedávno po více než 16 měsících z vazby propustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám