Hlavní obsah

Gazdík narazil s citací Kodeta o proletářích

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ada, nig

Lídr kandidátky TOP 09 ve Zlínském kraji Petr Gazdík by měl přestat používat jméno herce Jiřího Kodeta ve volební kampani. Vyzvala jej k tomu manželka zesnulého herce Soňa Kodetová. Gazdík na plakátech užil hercovu citaci z filmu Pelíšky o proletářích, k níž dodal nápis „souhlasím s Jiřím Kodetem”. Politik se Kodetové, která v Praze kandiduje za ODS, omluví a plakáty stáhne.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Plakát Petra Gazdíka ve Zlíně

Článek

Gazdík má na plakátech neúplnou Kodetovu citaci: "Proletáři všech zemí...", která ve filmu pokračovala "...vyližte si prdel". Kodetova filmová postava se takto rozčilovala nad tehdejšími poměry v komunistickém Československu.

"Nemáte souhlas ani mého manžela, ani nikoho z jeho blízkých. Troufám si tvrdit, že jediný, kdo má právo při své kandidatuře použít jeho jméno, je osoba, která s ním prožila téměř 40 let v dobrém i zlém. Nemyslím si, že touto osobou jste Vy," napsala Kodetová v otevřeném dopise. Gazdíka vyzvala, aby jméno jejího manžela, který zemřel v roce 2005, z propagačních materiálů odstranil.

Foto: archiv, Právo

S filmovými rodiči Jiřím Kodetem a Emílií Vášáryovou v Pelíškách těsně před vypuknutím knedlíkovonokové scény.

Gazdík v reakci řekl, že tak učiní. „Rozhodně jsem nenarazil," ohradil se Gazdík. "K použití citátu z filmu Pelíšky mám souhlas jeho režiséra Hřebejka. Jestliže to paní Kodetové, která kandiduje za ODS v Praze, vadí, pak jsem v rámci slušnosti vydal pokyn, aby plakáty byly staženy. Je to z mé strany opravdu jen slušnost, žádný zákon, tedy ani autorský, jsem tím neporušil. Navíc, to není zásadní součást naší kampaně,“ dodal.

Narazilo i metelesku blesku

Citáty ze známých filmů využívají v letošní kampani i další strany. Například blok Hlavu vzhůru si nechal složit hymnu, v které používá slovní spojení "metelesku blesku" z filmu Marečku, podejte mi pero.

Jeho spoluautor Zdeněk Svěrák uvedl, že je připraven se o autorství soudit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám