Hlavní obsah

Vojáci s policisty trénovali obranu Temelína

Právo, orh
Temelín

Vojáci i policisté trénovali v pondělí dopoledne na obranu Jaderné elektrárny Temelín. Celkem si vyzkoušeli pět situací, z nichž při nejtěžší zaútočili na stanoviště vojáků dva muži střelbou. Jeden z vojáků utrpěl v rámci scénáře cvičení zranění, útočníky pronásledovala zásahová jednotka. Celkem se do pondělní akce zapojilo 180 lidí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vojáci při cvičení

Článek

„Z komínů se kouří a jaderná elektrárna stojí,“ hodnotil s nadsázkou cvičení velitel krajského vojenského velitelství v Českých Budějovicích Vladimír Pešek.

S vážností však podotkl, že vojáci si vyzkoušeli veškeré možné situace, ke kterým může dojít při střežení vnějšího okruhu elektrárny. „Armáda byla v tomto případě povolána jenom k posílení ostrahy. Vojáci jsou povinni jenom odrazit pachatele a zajistit stanoviště tak, jak jsme to mohli vidět v ukázce. Po pachatelích dále pátrají policisté,“ ozřejmil Pešek s tím, že to bylo vůbec první podobné cvičení vojenských záloh na Temelíně.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Celkem se do pondělní akce zapojilo 180 lidí.

Trénink sloužil především k prověření připravenosti na nenadálé události. „Pro ČEZ bylo toto cvičení největším svého rozsahu a historicky prvním. Vychází z doporučení Evropské komise a pro nás je dalším krokem ke zvýšení připravenosti na řešení málo předvídatelných událostí a posílení součinnosti jak s policií, tak s armádou,“ doplnil ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vojáci při cvičení

Reklama

Výběr článků

Načítám