Hlavní obsah

Čtyřletému Danečkovi darovali čtenáři Práva a Novinek na léčbu 200 tisíc

Právo, Stáňa Seďová

Jak můžu pomoci? To byla nejčastější reakce na článek z minulého týdne o čtyřletém Danielovi, který má šanci díky speciální terapii chodit. Čtenáři Práva, Novinek.cz a golfoví hráči, kteří pro chlapce postiženého dětskou mozkovou obrnou uspořádali charitativní turnaj, darovali rodině, která na drahou terapii neměla prostředky, 200 tisíc korun.

Charita pro DanielaVideo: Novinky

 
Článek

Daniel Stryka trpí mozkovou obrnou a jeho motorické schopnosti jsou na úrovni ročního dítěte. Nyní má šanci, díky nové terapii používané v kosmonautice, že se naučí sám chodit.

Rodiče: Chtělo se nám plakat

„Je to neuvěřitelné, co se po článku začalo dít. Dostala jsem desítky e-mailů, lidé poslali na Danečkovo konto přes 30 tisíc korun. A pak mi volali přímo ze sanatoria Klimkovice, kde jsme podstoupili už s Danečkem dvě kúry, že je přímo kontaktovali dva pánové. Jeden přislíbil zaplatit celou čtrnáctidenní terapii, což stojí 43 tisíc korun, a další, že přímo jim pošle 20 tisíc korun na Danečkovu léčbu. V sanatoriu na to dárcům vystavili faktury a my už máme naplánované, kdy tyto terapie podstoupíme,“ svěřila se maminka Ivana Stryková.

Foto: Archiv Ivana Stryková

Pobyt v Klimkovicích Danielovi pomáhá jak po fyzické, tak psychické stránce.

Pomoci chlapci, který podle ní ve speciálním kosmickém oblečku bojuje jako lev, aby dokázal sám chodit, se rozhodl i jeden velký sponzor.

„Ozvala se mi pražská agentura Hera, která pořádá golfové turnaje sponzorované společností České teplo s tím, že by tato firma ráda jeden turnaj věnovala našemu Danečkovi. Na konci turnaje, kam jsme i s mužem a Danečkem přijeli, ještě hráči dražili různé věci a na konci nám předali 106 tisíc korun. Chtělo se nám s manželem plakat. Ani teď se mi nechce věřit, že se to děje. Daneček dostal šanci a já věřím, že bude chodit. Všem strašně moc děkujeme,“ řekla Právu bezprostředně po převzetí šeku dojatá maminka.

Lékaři nám dali reálnou šanci, že díky této metodě se Daniel naučí sám chodit. A já v to věřím.

Ivana Stryková už nyní se sanatoriem naplánovala celkem čtyři pobyty, během kterých malý Daniel podstoupí Klim-Therapy. První čtrnáctidenní je čeká v listopadu, měsíční pak v březnu, další v létě příštího roku a čtvrtá opět v listopadu.

„Lékaři nám dali reálnou šanci, že díky této metodě se Daniel naučí sám chodit. A já v to věřím. Navíc teď jsme takovou šanci dostali a můžeme ty procedury zaplatit. I když to bude zase náročné a on sám už ví, když vidí tu budovu sanatoria, že bude muset hodně dřít. Ale vždy po náročném cvičení s dobrou terapeutkou děláme i něco jako by za odměnu a to ho baví. Takže se dá říct, že se vlastně těšíme,“ dodala maminka chlapce s úsměvem.

Léčba pomocí kosmologie

Speciální terapeutický oblek zvaný spider byl vyvinut v kosmické medicíně k léčbě poruch pohybového aparátu kosmonautů. Poprvé byl použit v Rusku v roce 1977. V kosmonautice se používá dodnes. Jde o systém podpůrných prvků, které jsou vzájemně propojeny elastickými pásy, přičemž oblek cíleně koriguje pohyby a držení těla pacienta.

Děti s mozkovou obrnou díky němu udělaly své první kroky. „Tito malí pacienti nemají svaly, které by zapadaly do svalových smyček. Ty nahrazuje tento obleček. Nicméně není to jen o něm. Dítě nejprve zahříváme, pak přijde na řadu neuromobilizace, Zjistíme, kde má neuromuskulární výpadek, a posilujeme s ním. Až pak v oblečku trénuje už přímo chůzi nebo sedy,“ popsala garantka metody, šéflékařka sanatoria Klimkovice Jarmila Zipserová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám