Hlavní obsah

ČSSD by mohla volit až třetina lidí v Plzeňském kraji

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší potenciál vyhrát volby v Plzeňském kraji mají sociální demokraté. Podle průzkumu agentur STEM/MARK a Median pro Českou televizi by mohli na svou stranu strhnout až 32 procent voličů. V pořadí druhou stranou by mohlo být hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše, které by si mohlo vysloužit přízeň až 20 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Plzeňský kraj

Článek

Na Plzeňsku ovšem dostává šance na postup do Sněmovny také SPOZ, jejíž volební potenciál byl odhadnut na osm procent. Ostrouhali zelení, jimž průzkum přisoudil jen 4,5 procenta, což je dokonce o půl procentního bodu nižší zisk, než jakého dosáhli piráti.

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Proto součet všech preferencí nečiní sto procent.

Mezi osm stran z Plzeňského kraje, jejichž představitelé se mohli zúčastnit předvolební debaty, se kromě ČSSD, ANO a SPOZ dostaly ještě KSČM (19 %), TOP 09 (18,5 %), ODS (16 %), Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (10 %) a KDU-ČSL (8,5 %).

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Plzeňský kraj

Čtvrteční televizní klání už nabídlo střet těžších vah. Proti hejtmanovi Milanu Chovancovi (ČSSD) se postavil Jiří Pospíšil (ODS), který jej loni v krajských volbách porazil coby jediný modrý lídr, jenž ve svém kraji bodoval. Na sesazení Chovance z hejtmanského trůnu to ovšem nestačilo.

Pospíšil navíc čelil svému zavilému kritikovi Vítu Bártovi, exministru dopravy a šéfovi VV, který se navzdory svým dosavadním skandálům pokouší získat body pro Okamurův Úsvit.

Značné zkušenosti z politiky i ze své současné funkce šéfa Národní rady osob se zdravotním postižením má také bývalý senátor Václav Krása kandidující za lidovce.

Nejvíce mu vadily reformy zaváděné TOP 09, jejíž barvy v pořadu hájil její místopředseda Marek Ženíšek.

O přízeň diváků se ucházel také bývalý letitý šéf Bohemia Sekt Josef Vozdecký (ANO), lídr komunistů Karel Šidlo a jednička SPOZ, olympionik Jan Kůrka.

Reklama

Výběr článků

Načítám