Hlavní obsah

Oznámení na Kalouska kvůli zastavení letadla policie odložila

– Praha

Policie odložila trestní oznámení na exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli údajnému bránění odletu ruského podnikatele Alexeje Torubarova z ČR. Podnikatel byl vydán do Ruska kvůli obvinění z vydírání a podvodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

O odložení informoval advokát Jiří Vyvadil, který oznámení podal. Policisté podle něj neuvedli, proč vyšetřování odložili. Vyvadil proto v úterý požádal o přezkoumání odložení případu.

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů. Podnikatel naopak tvrdil, že jej vydírala tajná služba, policie a mafie. V Česku žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak rozhodl o vydání. V květnu se vydání snažilo zabránit několik členů vlády, Kalousek údajně dokonce nechal před letadlo s Torubarovem postavit cisternu.

Právník viní Kalouska z obecného ohrožení

Podle advokáta Vyvadila, někdejšího poslance a senátora za ČSSD, se Kalousek a jako spolupachatelé i další tehdejší ministři, včetně expremiéra Petra Nečase (ODS), dopustili například obecného ohrožení či zneužití pravomoci. Trestní oznámení podal Vyvadil v červenci a na začátku září podle něj policie vyšetřování odložila.

Vyšetřovatel mu prý při telefonickém dotazu odmítl cokoli říci. "Pouze konstatoval, že okolnosti nasvědčující spáchání těchto závažných trestných činů, které se objevily v médiích, byly blbiny, které se nijak nezakládaly na pravdě," sdělil advokát. Vyvadil proto dnes požádal Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6, aby přezkoumalo postup policie a zahájilo trestní stíhání bývalých členů vlády v čele s Kalouskem.

Oznámení jak na běžícím pásu, reagoval Kalousek

Exministr Kalousek se už v červenci nechtěl k trestnímu oznámení jakkoli vyjadřovat. Jen reagoval poznámkou, že Vyvadil se zařadil po bok bývalých poslanců z řad Věcí Veřejných Michala Babáka a Josefa Novotného, kteří na něj také podávají trestní oznámení "jak na běžícím pásu". "Já tyhle pány rozhodně nebudu komentovat," řekl tehdy Kalousek.

Vyvadil letos u soudu obhajoval například Pavla Vondrouše, který loni v Chrastavě na Liberecku vystřelil na tehdejšího prezidenta Václava Klause z airsoftové pistole. Vyvadil podal také trestní oznámení na zpěváka Daniela Landu kvůli údajné hrubosti zpěvákova vyjadřování při loňském předávání cen Český slavík, nebo na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou kvůli jejím výrokům na adresu bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince.

Foto: helpaman.org

Alexej Torubarov

Torubarova na začátku července propustil soud v povolžském Volgogradu z vazební věznice. Důvodem propuštění bylo překročení doby, po kterou lze podle ruských zákonů stíhaného držet bez soudu ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám