Hlavní obsah

ODS láká voliče na premiérku Němcovou

Právo, Jan Martinek
Praha

ODS spustila novou fázi kampaně, kterou nazvala Premiérka. Opírá se o celostátní lídryni Miroslavu Němcovou a dvojku na pražské kandidátce, exprimátora a šéfa pražské ODS Bohuslava Svobodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS láká voliče na osobnost Miroslavy Němcové

Článek

Součástí kampaně jsou billboardy s Němcovou a Svobodou a hesly „Premiérka pro rozbouřenou dobu“ a „Svobodu pro Prahu, Praha pro Svobodu“.

Oba lídři se ve svých projevech vymezili vůči politické konkurenci. Bohuslav Svoboda si ve svém projevu v náznacích vyřídil účty s ČSSD, TOP 09 i ANO.

„V nadcházejících volbách půjde o to, kdo se může stát premiérem naší země. Zda to bude člověk nebezpečně připomínající svou dosavadní dráhou svého stranického souputníka Stanislava Grosse, člověk, který se pomalu, ale jistě stává karikaturou sebe sama, či lidé, kteří si za minulého režimu zadali s komunistickou státní bezpečností,“ řekl Svoboda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS sází také na pražského exprimátora Bohuslava Svobodu.

Také Miroslava Němcová v proslovu řekla, že volby rozhodnou o tom, jakou pozici bude mít předseda vlády k prezidentu Miloši Zemanovi. Varovala, že nikdo z ČSSD, která zatím vede v předvolebních průzkumech, protiváhou prezidentovi nebude.

„Bohuslav Sobotka bude premiérem pouze za předpokladu, že poslechne pokyny Hradu, které mu bude diktovat Michal Hašek,“ uvedla Němcová.

Žádní zákulisní hráči, říká Svoboda

Svoboda se ve svém projevu opřel i o některé bývalé spolustraníky. Podle jeho slov se pražské ODS daří vracet straně důvěru lidí. „Podařilo se nám rozloučit se s řadou dlouholetých zákulisních hráčů. Někteří byli odejiti, někteří odešli, když pochopili, že jejich osobní zájmy již nepůjde v naší straně realizovat. Byl bych rád, kdyby si všichni dobře zapamatovali, do jakých politických uskupení tito lidé odcházejí,“ řekl Svoboda. Později také uvedl, že kandidátku ODS v Praze nesestavovali „žádní holoubci a hrdličky“, s narážkou na vyloučeného člena ODS a vlivného zákulisního hráče Tomáše Hrdličku.

„Na rozdíl od našich politických konkurentů se nebojíme kroužkování, naopak, vyzýváme k němu,“ uvedl také. Narážel tím na ČSSD a TOP 09: soc.dem. se vymezila vůči kroužkovací iniciativě a TOP 09 stáhla z voleb kandidáta, který přesvědčoval voliče, aby kroužkovali právě jeho. Mylně přitom uváděl, že bez kroužkování je volební lístek neplatný.

Někteří bývalí představitelé pražské ODS přešli do volebního uskupení Hlavu vzhůru. Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který je jedničkou kandidátky hnutí, na zahájení kampaně ODS ostře zareagoval. „ODS se chová jako nevěrná manželka, která tři roky podváděla své voliče s TOP 09. Nyní, když se blíží volby, jim znovu klepe na dveře a bojí se, že ji pravicový volič nepustí dál, protože nemá čisté svědomí,“ napsal Právu Zoufalík.

Reklama

Výběr článků

Načítám