Hlavní obsah

Pohřeb s muzikou a plačkami. Tak vypadal konec sKaret

– Praha
Novinky, mak

Lidovci ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením uspořádali ve středu před budovu ministerstva práce rozlučkovou smuteční akci připomínající definitivní konec kontroverzního projektu sKaret. Smuteční hosté sKarty navěky pohřbili.

Pohřeb s muzikou a plačkami. Tak vypadal konec sKaretVideo: Novinky

 
Článek

Odpůrci sKaret se do smuteční nálady naplno vžili a akci vzali očividně vážně. Před budovu ministerstva postavili rakev, do které následně hodili symbolické sKarty z papírkového kartónu.

„Byly naprosto zbytečné a nefunkční. Nežijeme v době, kdy se vyhazovat peníze oknem vyplácí. Prosazujeme občanský průkaz, který bude mít čip, a všechny údaje budou na jedné kartičce,“ říká šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Připomněl, že jeho strana společně s Národní radou osob se zdravotním postižením na problémy projektu dlouhodobě upozorňovala.

Za doprovodu pohřební hudby a breku zaplacených plaček měl proslov také předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása.

„Konec sKaret velmi vítáme. Pro nás to byl velký problém. Jednak při vybírání peněz, ale vůbec ta podivná identifikace lidí se zdravotním postižením s nějakým podivným průkazem byla pro nás nepřijatelná. Tak jak karty byly připraveny, neměly žádnou šanci na úspěch a bylo třeba jen trochu odvahy a vůle k tomu, aby projekt skončil,“ řekl Krása.

Příznivci akce od budovy ministerstva práce ve smutečním průvodu prošli ulicí Dřevná až k Rašínovu nábřeží, kde proběhla smuteční hostina.

Kritizovaný projekt

Kritizovaný projekt loni prosadil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s cílem ušetřit za zasílání dávek. Ministerstvo pak uzavřelo na sKarty smlouvu s Českou spořitelnou, a to do roku 2024. U ní příjemci příspěvků a podpor museli k plastikové kartě mít konto, přes něž peníze od státu dostávali.

Projekt se dostával od svého vzniku pod palbu kritiky. Obraceli se proti němu i někteří členové koaličních stran. V září pak Senát schválil zákon, který sKarty zrušil. Ministerstvo práce už před pár měsíci vydávání karet zastavilo. Lidé je dostávali jen na vyžádání. Do konce července je mělo zhruba 277 200 příjemců.

Česká spořitelna do projektu sKaret vložila podle dostupných informací asi 300 miliónů korun a zatím není zřejmé, zda nebude žádat kompenzace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám