Hlavní obsah

Sobotka varoval voliče před Babišem, Okamurou i zemanovci

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K účasti ve volbách vyzýval a před vládou pravice varoval předseda ČSSD a její jihomoravský lídr Bohuslav Sobotka. Varoval také před novými politickými subjekty včetně Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ). Na mítincích s občany Pohořelic a Ivančic na Brněnsku ho v pondělí doprovázel hejtman a dvojka jihomoravské kandidátky Michal Hašek a další kandidáti.

Foto: Jan Trojan, Právo

Bohuslav Sobotka (vlevo) v debatě s občany v Ivančicích.

Článek

„Pozor, jsou tady nové projekty, další podnikatelé, další strany – Ano, Úsvit, zemanovci a další. Všechny se chtějí dostat do Poslanecké sněmovny. A mohu vám garantovat: dopadne to s nimi stejně jako s véčky; rozpadnou se, rozhádají. V nejhorší variantě se obejmou s pravicí tak, jak se s ní objaly Věci veřejné,“ prohlásil Sobotka. Radka Johna z Věcí veřejných označil za nejhoršího ministra vnitra v dosud nejhorší polistopadové vládě Petra Nečase (ODS). Podle Sobotky véčkaři vědí, že dnes by je lidé nevolili, proto již také nekandidují.

Sobotkovi a Haškovi naslouchalo v Pohořelicích asi 50 lidí, v Ivančicích zhruba třikrát více. Sobotka posluchače upozornil, že v nové Poslanecké sněmovně by nemělo být osm až devět politických stran.

Nemá žádnou cenu, aby příští vládu tvořily tři až čtyři věčně se hádající politické strany.
Bohuslav Sobotka

„Nemá žádnou cenu, aby příští vládu tvořily tři až čtyři věčně se hádající politické strany. Máme jinou představu. Chtěli bychom, aby soc. dem. volby silně vyhrála, abychom mohli sestavit jednobarevnou vládu, po dohodě s dalšími politickými stranami. Aby v zemi byla jasná odpovědnost,“ řekl Sobotka za potlesku Ivančických. Jeho slova narušil delším troubením jeden řidič projíždějícího auta.

Hašek upozornil na nedostatečné čerpání peněz z evropských strukturálních fondů. „Po sedmi letech jsme vyčerpali zatím jen asi 35 procent alokace, která byla ještě soc. dem. vládou vyjednána pro Českou republiku. To byly peníze, které měly pomoct v době krize, které jsme měli investovat. Měly podpořit pracovní místa, infrastrukturu,“ řekl Hašek.

Doplnil, že v Jihomoravském kraji žádné velké problémy s čerpáním z těchto fondů nejsou. S narážkou na kauzu čerpání evropských dotací v regionu Severozápad, kde byli obviněni čtyři lidé, Hašek řekl, že v Jihomoravském kraji neexistují ani žádné velké skandály v této oblasti. „Samozřejmě nejsme rádi, když se desítky miliard korun budou vracet do Bruselu. Nová vláda, věřím, že levicová, pomůže jednotlivým regionům nastavit čerpání z evropských fondů takovým způsobem, abychom je mohli využít do posledního eura,“ uzavřel Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám