Hlavní obsah

Česko nabídlo vojáky na Golany. Stoupněte si do fronty, řekla OSN

Prostějov

Česká republika oficiálně nabídla OSN vojáky pro mírovou misi na Golanských výšinách, účast české armády zde ale připadá v úvahu nejdříve v roce 2015. OSN naproti tomu vyjádřila zájem o nasazení českých vrtulníků v misích v Súdánu a Mali. Při návštěvě 601. skupiny speciálních sil v Prostějově to v pondělí řekl ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministři obrany a zahraničí v demisi, Vlastimil Picek a Jan Kohout, se koncem minulého týdne setkali s náměstkem generálního tajemníka OSN pro mírové operace Hervé Ladsousem.

"Nabídli jsme jednotku na Golanské výšiny," řekl Picek. Podle něj jsou ale nejbližší termíny obsazené, v úvahu tak česká účast připadá nejdříve v roce 2015. Nasazeno by mohlo být až 150 vojáků.

České vrtulníky do Afriky

Ladsous zároveň vyjádřil zájem o nasazení českých vrtulníků v afrických misích OSN. Pět transportních vrtulníků by se mohlo připojit k mírovým silám OSN v západosúdánském regionu Dárfúr, tři bojové vrtulníky by mohly být nasazeny v Mali. V nebojové misi Evropské unie (EUTM) v Mali má nyní česká armáda 38 vojáků.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Picek

Podle Picka se o těchto návrzích musí rozhodnout na politické úrovni. Premiér v demisi Jiří Rusnok, který se návštěvy v Prostějově také účastní, by byl pro vyslání vrtulníků. Myslí si ale, že o tom bude rozhodovat až příští vláda vzešlá z říjnových předčasných voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám