Hlavní obsah

Mynář vrší jednu lež za druhou, vrátila Portová úder

Novinky, jov, zaš
Aktualizováno

Místopředsedkyně Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Dita Portová velmi tvrdě zareagovala na výroky kancléře a lídra zlínské kandidátky Vratislava Mynáře v pátečním rozhovoru pro Právo. Podle Portové vršil Mynář jednu lež za druhou. Místopředsedkyně také vyvrací, že by stranické předsednictvo minulý týden neřešilo její vyloučení, jednání popisuje jako očistec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně SPOZ Dita Portová

Článek

Portová se ve svém vyjádření, které mají Novinky k dispozici, nejprve pustila do faktu, že Mynář v pozici kancléře nemá prověrku na tajné a přísně tajné udělovanou Národním bezpečnostním úřadem.

„Nevím, z čeho sestává bezpečnostní prověrka. Je-li její součástí i pravdomluvnost, tak se nedivím, že ji kancléř Vratislav Mynář raději sám přerušil,“ podotkla.

V rozhovoru pro Právo podle místopředsedkyně SPOZ a šéfky plzeňské organizace Mynář vršil jednu lež na druhou. „Plzeňská organizace má prý třicet členů, má jich víc než sto. Dvanáct krajů si prý vzalo k srdci neobsazovat posty lídrů svými funkcionáři. Šéfové SPOZ kandidují hned ve čtyřech krajích,“ uvedla.

Obvinění z velrybářských metod

Podle Portové navíc neplatí, že nespokojené jsou v rámci zemanovců jen plzeňská a pražská organizace. „Ve středních Čechách okusili v režii Mynáře a Nejedlého 'velrybářské' metody, v Hradci se vylučovalo a rušily se celé organizace. A proč?  Aby se lídrem stal člověk, který bohužel neví, jak se jmenuje strana, za niž kandiduje… při vší úctě k panu (Danielu) Hůlkovi,“ napsala.

Portová také odmítla, že její kritika je dílem našeptávačů. Soudí, že je „z výšin Hradu obtížné pochopit, že Portová a další nejsou zhrzeni“. Místopředsedkyně následně přichází s obviněním, že se celá stranická sdružení prodávají vlivným, aby se ještě posílila moc a přísun peněz.

Vyhráli podnikatelé-veksláci, tvrdí

Místopředsedkyně SPOZ popisuje i změny na plzeňské kandidátce své strany pro předčasné říjnové volby. Poté, co byla vyškrtnuta z místa jedničky, nahradil ji na pět dnů odborář Jaroslav Seeman. „Spojený přes plzeňskou Škodovku s lidmi, jako jsou pánové Diviš a Čmejla. Ano, s pány, kteří dnes stojí před švýcarským soudem kvůli Mostecké uhelné,“ tvrdí Portová.

Následně se stal lídrem plzeňské kandidátky SPOZ Jan Kůrka, došlo i k dalším škrtům. „Čtrnáct lidí z dvaceti bylo z kandidátky vyškrtnuto. Vyhrála jiná skupina podnikatelů-veksláků. Část z nich do SPOZ přivedl muž, jenž dnes čelí trestnímu stíhání za stomiliónový daňový podvod s pohonnými hmotami,“ vypočítává Portová.

Portová prý prošla očistcem

Minulý týden ve čtvrtek se vnitrostranickou situací zabývalo vedení SPOZ. Proti očekávání nebyla nakonec Portová vyloučena. Mynář po rokování uvedl, že toto téma ani nebylo na pořadu dne. To místopředsedkyně zemanovců označuje za lež.

„Seděli jsme každý jinde? Mohla bych vyprávět, jakým očistcem jsem ve čtvrtek prošla, a zřejmě díky novinářům za dveřmi jsem zatím zůstala členkou SPOZ,“ uvedla.

Portová se pustila i do Mynářova výroku, že nyní SPOZ táhne za jeden provaz. „Nejsem ochotna táhnout za provaz, který vede k privatizaci strany, jež má ve svém názvu jméno prezidenta,“ sdělila. Místopředsedkyně SPOZ navíc dala najevo, že ani nadále nebude mlčet. „Pořád věřím, možná naivně, že najdeme sílu a dost spojenců na to, abychom jim jejich provaz sebrali a zatáhli na správnou stranu,“ uzavřela své vyjádření.

Výbor chce od Mynáře omluvu

Portovou ve vnitrostranickém sporu podpořili její krajští kolegové. „Krajský výbor Plzeňského kraje stojí za kritickým postojem předsedkyně kraje a místopředsedkyně SPOZ Dity Portové a žádá Vratislava Mynáře, aby se omluvil Ditě Portové za nevhodné urážky její osoby,“ stojí ve stanovisku výboru, které má Právo k dispozici.

Podle členů výboru byli před volbami do Sněmovny z kandidátky zemanovců pro Plzeňský kraj vyškrtnuti i úspěšní kandidáti z krajských voleb. „Poté byli předsedou Zlínského kraje nedemokraticky a podvodně vyškrtnuti a nahrazeni v krajských volbách zcela neúspěšnými a neznámými tvářemi, kteří pro SPOZ nikdy nic neudělali,“ stojí dále ve stanovisku.

Výbor nyní Mynáře žádá, aby vysvětlil, z jakého pověření s kandidátkami manipuloval. Rovněž požaduje zdůvodnění i po předsednictvu stranu v čele se Zdeňkem Štenglem. Pokud se tak nestane, je podle krajského vedení strany na místě rezignace na nejvyšší funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám