Hlavní obsah

200 hektolitrů burčáku a šlapání hroznů: Znojemské slavnosti vyvrcholily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě stě hektolitrů burčáku měli k dispozici návštěvníci letošního Burčákfestu, který vyvrcholil v sobotu ve Znojmě. Jeho tradiční oblíbenou součástí je šlapání hroznů v kádích. Takto našlapané víno se pak vždy prodává při příštím ročníku.

Foto: Archiv Burčákfestu

Ilustrační foto

Článek

Podle Ilony Irmannové z pořádající agentury mohlo do Louckého kláštera na akci během soboty přijít zhruba 2000 lidí. Hlavní atrakcí bylo právě šlapání vína bosýma nohama, kterého se zúčastnili sami návštěvníci v osmi družstvech.

"Připravili jsme zhruba 800 kilogramů hroznů a předpokládáme, že by se mohlo našlapat přibližně 300 až 400 litrů vína," řekl během Burčákfestu ředitel společnosti Znovín Pavel Vajčner. Šlapání je tradiční metoda zpracování, která je dnes už unikátní.

Na slavnostech byly k dispozici čtyři druhy burčáku, jeden z nich v biokvalitě. "U kvalitního burčáku se musí načasovat sklizeň odrůd. My potom burčák filtrujeme tak, aby v něm nebylo příliš mnoho kvasnic. To by mohlo být nepříjemné," podotkl Vajčner. Burčák si lidé v Louckém klášteře mohou koupit ještě v neděli, od příštího týdne už ho Znovín prodávat nebude. "Předpokládáme letos vyšší sklizeň, takže ve sklepích musíme uskladnit hrozny na víno," řekl ředitel.

Burčákfest se ve Znojmě letos konal podeváté. Kromě ochutnávky burčáku a vína tu zahrály i hudebníci jako je Ivo Jahelka či skupina Čechomor. Největší oslava vína proběhla ve Znojmě před dvěma týdny, kdy tu bylo Znojemské historické vinobraní.

Znojemský burčák si při své návštěvě města v tomto týdnu pochvaloval i prezident Miloš Zeman, podle jehož vyjádření je právě znojemský burčák nejlepší z celé ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám