Hlavní obsah

Program ani nečetli, odmítá Babiš kritiku oponentů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Martinek, Oldřich Danda

Hnutí ANO, které se v posledních předvolebních průzkumech pohybuje velmi vysoko, sklízí od oponentů i politiků kritiku za populismus a nerealistické sliby. Předseda Andrej Babiš se tomu nediví, nic jiného než kritiku prý ani nečeká. Oponenty nepodezírá, že by program skutečně četli.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Problém je v tom, že jakýkoliv program ANO v podstatě neexistuje. Jsou to jen náhodné výkřiky a požadavky. Vypadá to, že program neznají ani jeho političtí představitelé. Zřejmě si myslí, že stačí nadávat a kritizovat, vyzdvihovat Andreje Babiše, a až se dostanou do parlamentu, tak se uvidí,“ řekl Právu politolog Jan Bureš z Metropolitní univerzity.

„Od politických konkurentů hnutí ANO asi nemůžeme čekat nic jiného než kritiku našeho programu. Ani nepředpokládáme, že by jej četli,” uvedl Babiš a poukázal na Burešovu politickou minulost člena KDU-ČSL a později ČSSD.

Hnutí už v preferencích dávno předstihlo pravicovou ODS a ohrožuje i pozici TOP 09.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska si kandidáti ANO dovolí říkat i sliby, které by rozvrátily stát. Jako příklad uvedl vyjádření majitele betonářské firmy BEST Tomáše Březiny, který do čtvrtka vedl středočeskou kandidátku ANO, aby byla zrušena daň z příjmu živnostníkům.

„Představa, že bude zrušena daň živnostníkům – tedy že část lidí nebude vůbec platit daň z příjmů a jiná část ano – je daleko za hranicemi každého socialistického populismu,“ řekl Právu Kalousek.

Podle něj je tu stále hodně voličů, kteří jsou ochotni uvěřit nerealistickým slibům. „Pokud takto populisticky slibují zrušení daní, zlevnění potravin, možná že slibují i zdarma vymalování kuchyní, tak si umím představit, že slibují úplně všechno, “ poznamenal Kalousek.

Vadí jim, že jsme je předstihli, tvrdí Babiš

„Je logické, že program ANO budou kritizovat především strany, které naše hnutí předstihlo v průzkumech volebních preferencí,” odtušil Babiš s tím, že Kalouskem zmiňované zrušení daně pro živnostníky v programu ANO není.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek v pořadu Partie

Březina svůj výrok řekl ve čtvrtek při diskusi politiků, kterou pořádaly Hospodářské noviny.

Krátce poté ale rezignoval na místo na kandidátce a pak už nechtěl s novináři komunikovat. [celá zpráva]

Rozvrátily by se finance a stát

Březinova slova ale potvrdil i stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, který se diskuse osobně účastnil. „Tím by ale definitivně rozvrátil veřejné finance a český stát,“ sdělil Právu Mládek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Experti upozorňují, že nejvíc hlasů Babiš i přes svou populistickou rétoriku, na kterou zabírají spíše levicoví voliči, ubere pravicovým stranám. Nejvíce ohrožené jsou ODS a TOP 09.

„Babiš sice útočí na voliče, kteří jsou tzv. sociálně nespokojeni, ale vzhledem k prostředí, ze kterého vzešel, tedy že se prezentuje jako bohatý podnikatel, i svou velmi neoliberální rétorikou spíš ubírá hlasy pravicovým stranám. Hlavně ODS, částečně TOP 09. I voliči „topky“ jsou zklamáni reformami, jejich pokles je vidět,“ řekl Právu Bureš.

Především to jsou znechucení voliči ODS, ale i část bezradných voličů TOP 09.
sociolog Jan Hartl

Preference ODS se v současnosti v průzkumech pohybují mezi sedmi a devíti procenty, TOP 09 má kolem deseti až dvanácti procent.

Podle Bureše však Babiš ubírá i ČSSD. „Tam ale v menší míře. Levicové voliče odrazuje propojení Babiše se státem, jsou citlivější na téma podnikatele v politice,“ řekl Bureš.

Podobně mluví i sociolog Jan Hartl z agentury STEM. Voliči Babiše se podle něj berou z obou stran, spíš ale z pravého spektra. „Především to jsou znechucení voliči ODS, ale i část bezradných voličů TOP 09. V průzkumech skutečně zaznamenáváme znatelný úbytek hlasů od těchto dvou stran, které se k ANO přelévají,“ řekl Právu Hartl.

Program versus realita

Na čtvrtečním on-line rozhovoru pro Novinky.cz se proti Babišovi vymezil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Nejsou mi jasné postoje strany, která je financována panem Babišem. Můžeme si sice přečíst jejich program, často ale vzniká rozdíl mezi programem a chováním v parlamentu,“ uvedl. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Foto: Milan Malíček, Právo

Předvolební billboard ODS. Strana sází na modrou barvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Ano, pokud byste hledali v programu TOP 09 či ODS zmínky o zvyšování DPH, nenašli byste je. Přesto toto zvýšení tyto strany v parlamentu prosadily,” zareagoval Babiš na kroky bývalé vládní koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám