Hlavní obsah

Seznam.cz vzal na stáž nevidomou ženu

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci charitativního projektu 5 statečných získalo pět nevidomých možnost začlenit se do pracovního procesu ve velkých firmách. Do akce se zapojil i Seznam.cz, který handicapovaným lidem dlouhodobě pomáhá.

Seznam.cz zaměstnal nevidomou stážistkuVideo: Novinky

 
Článek

Paní Daně Škvárové je 38 let. Do svých 23 let normálně viděla, během roku pak kvůli diabetu přišla o zrak a následně pochopitelně i o zaměstnání. Ve firmě, kde začala pracovat, jí zaměstnavatel nevyplácel mzdu. Slepeckou restauraci, kde následně pracovala jako servírka, zavřeli. Nyní je téměř dva roky bez zaměstnání, v invalidním důchodu. Lidi s podobným osudem, tedy nevidomé a slabozraké podporuje veřejná sbírka Bílá pastelka a Seznam.cz je jejím hlavním partnerem. Ve spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS) a společností Business Leaders Forum bylo vybráno pět osob, které získaly možnost začlenit se na týden do běžného pracovního procesu velkých firem.

Tak se stalo, že si paní Škvárová vyzkoušela pozici pomocnice v personálním  oddělení Seznamu.cz. „Týden utekl velmi rychle a jsem ráda, že jsem do tohoto projektu byla vybrána právě já. Od začátku mi kolegyně ukazovaly práci a mohla jsem se seznámit s chodem celého HR oddělení,“ popisuje svoji zkušenost. Personální ředitelka Seznamu.cz Helena Kuklíková situaci zhodnotila následovně: „Určitě byla užitečná. Já si dovedu představit, že nevidomý člověk muže pracovat ve společnosti, ale musí se mu najít činnosti, které odpovídají jeho schopnostem.“

Velké firmy se obecně do zaměstnávání handicapovaných zrovna nehrnou. „Abychom tuto bariéru překročili, vymysleli jsme projekt 5 statečných,“ řekl Novinkám viceprezident SONS Rudolf Volejník. Nevidomá Dana Škvárová dodává: „Tato týdenní stáž mi pomohla, protože jsem si uvědomila, že i člověk se zrakovým postižením by mohl pracovat v HR oddělení.“

Seznam.cz se sbírkou Bílá pastelka spolupracuje už několik let. Úspěch stážistů může posílit ostatní i odstranit případné obavy a předsudky zaměstnavatelů. Projekt Pět statečných tak upozorňuje na palčivý problém zaměstnávání osob se zrakovým postižením a jeho cílem je přispět k vyšší zaměstnanosti nevidomých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám