Hlavní obsah

Zavedení přímé volby prezidenta bylo správné, myslí si 80 procent Čechů

Novinky, val
Praha

Devět měsíců poté, co v České republice proběhly první přímé volby prezidenta, se 78 procent lidí shoduje v tom, že zavedení přímé volby bylo správné rozhodnutí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezidentští kandidáti při televizní debatě.

Článek

V průzkumu, který se uskutečnil na přelomu srpna a září, uvedlo 36 procent lidí, že zcela souhlasí se zavedením přímé volby, dalších 42 procent s tím „spíše“ souhlasí. Naopak úplný nesouhlas vyjádřilo 8 procent lidí, odpověď „spíš nesouhlasím“ zaškrtlo 14 procent.

Považujete zavedení přímé volby prezidenta republiky za správné rozhodnutí?
určitě ano36 %
spíše ano42 %
určitě ne8 %
spíše ne14 %

„Zjištěný výsledek odpovídá dlouhodobému přání většiny lidí přímou volbu zavést, jak dokládají průzkumy STEM z předchozích let: od konce 90. let se podíl lidí, kteří přímou volbu požadovali, pohyboval kolem 80 %. Podíl lidí, kteří považují zavedení přímé volby za správné rozhodnutí, stoupal ze 74 % v únoru 2012 na 83 % v letošním únoru, tedy bezprostředně po volbách,“ zhodnotila agentura.

Pro prezidenta chtějí širší pravomoci

Zároveň si 60 procent lidí přeje, aby v čele státu stál prezident, jenž má mít i rozsáhlejší výkonné pravomoci. Naprostá většina dotázaných (87 procent) má za to, že je správné, aby byl prezident důsledně nadstranický.

Je správné, aby byl prezident důsledně nadstranický, aby stál zcela mimo politické strany?
určitě ano48 %
spíše ano39 %
určitě ne2 %
spíše ne11 %

„Přímou volbu a silného prezidenta s rozsáhlými pravomocemi podporují spíše lidé s nižším vzděláním, bez maturity. Občané s vysokoškolským vzděláním naopak mírně častěji kladou důraz na to, aby prezident byl důsledně nadstranický,“ uvedli autoři výzkumu.

Co se týče stranických preferencí, přímou volbu a rozsáhlé pravomoci prezidenta podporují zejména stoupenci levicových stran, přičemž ze strany SPOZ je tato podpora bezmála stoprocentní. Naopak pochybnosti o správnosti přímé volby vyjadřovali v průzkumu především podporovatelé ODS a TOP 09.

Anketa

Souhlasíte se zavedením přímé volby prezidenta?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
Celkem hlasovalo 14125 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám