Hlavní obsah

Těžbu v dolu Paskov prodlužovat nemůžeme, odmítl šéf OKD návrh státu

Novinky, jas
Aktualizováno

Ředitel OKD Ján Fabián v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že společnost nemůže přistoupit na návrh státu a prodloužit těžbu v dole Paskov. Uzavřít jej chce v roce 2014, vláda by ráda prodloužila těžbu o dva roky.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov

Článek

„Na návrh nemůžeme přistoupit,” uvedl Fabián. „Ztrátové podnikání nelze uměle natahovat,” dodal s tím, že takovéto chování není bez spolupodílení možné. „Nic nepožadujeme,” odmítl Fabián, že by jeho společnost na vládu tlačila s žádostí o podporu.

Podle Fabiána jsou ve hře dvě varianty. Buď úplné ukončení těžby nebo konzervační režim, který však přijde na 100 až 200 miliónů korun ročně. Horníkům prý dává společnost jistotu, že dostanou 28 měsíčních platů. V dole pracuje kolem 3 000 lidí, část jich ještě před zavřením přejde do jiných provozů. Ostatní šachty existenčně ohroženy nejsou.

Poradní sbor prezidenta Miloše Zemana se v sobotu podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila dohodl, že stát bude apelovat na vlastníky dolu, aby byla těžba prodloužena až do roku 2016. [celá zpráva]

Premiér v demisi Jiří Rusnok již v týdnu oznámil, že stát nehodlá na těžbu jakkoliv přispívat. [celá zpráva]

Majitel OKD Zdeněk Bakala v souvislosti se situací v Moravskoslezském kraji požádal prezidenta Miloše Zemana o schůzku. Prozatím je na úterý naplánováno jednání zástupců státu a OKD.

Fabián v neděli rovněž oznámil, že NWR prodá Ostravsko-karvinské koksovny OKK ještě letos. Součástí smlouvy má být závazek odebírat určité množství uhlí od OKD. Nyní se finišují dohody se zájemci.

Reklama

Související témata:

Související články

NWR rozhodla. Důl Paskov zavře

Důl Paskov na Frýdecku-Místecku bude uzavřen. V úterý to potvrdila společnost New World Resources (NWR), která jej skrze OKD provozuje. Důvodem je...

Sanovat OKD nebudeme, odmítl Rusnok spekulace

Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD. Rozhodně prý nebude kupovat OKD ani důl Paskov, a to ani v případě, kdyby stál jen jednu korunu....

Výběr článků

Načítám