Hlavní obsah

Armáda se snaží osvobodit rukojmí, která drží islamisté v Nairobi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Islámští radikálové, kteří v sobotu při útoku v nairobském nákupním středisku zabili minimálně 59 lidí, dál drží neupřesněný počet rukojmích. Policie spolu s armádou nákupní centrum obklíčila, zevnitř je stále slyšet střelba. Mezi oběťmi jsou podle dostupných informací rovněž dva Francouzi a dva Kanaďané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté prohledávají lidi, kterým se podařilo utéct z nákupního centraVideo: Reuters

 
Článek

Vládním silám se doposud podařilo osvobodit několik zajatců, operace dále pokračuje. Podle BBC jsou ozbrojenci zabarikádováni v supermarketu. Útok provedlo 10 až 15 ozbrojenců.

"Skoncujeme s tím a osvobodíme všechny osoby, které jsou uvnitř," prohlásil bez dalšího upřesnění představitel bezpečnostních úřadů.

Češi jsou v pořádku

"Podle informací, které máme zatím k dispozici, by mezi postiženými neměl být žádný český občan," uvedl v neděli chargé d'affaires českého diplomatického zastoupení v Nairobi Jaroslav Mandys.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Okolí nákupního centra obsadila armáda

Keňský prezident Uhuru Kenyatta slíbil dopadení pachatelů útoku, k němuž se přihlásili islamisté z milicí Šabáb. Radikálové označují útok za odvetu za působení keňských vojáků na jihu Somálska, kteří vládě pomáhali v boji proti islamistům napojených na al-Kájdu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci se samopaly a granáty přepadli nákupní centrum v NairobiVideo: Reuters

Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí této východoafrické země od roku 2007. Jednu dobu ovládali jejich členové více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně metropole.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Boje uvnitř komplexu stále pokračují

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám