Hlavní obsah

Maltézští rytíři usilují v církevních restitucích o sporné pozemky za miliardy

– Praha

Řád maltézských rytířů požádal v církevních restitucích o navrácení 167 hektarů lukrativních pozemků v Praze-Březiněvsi. Podle starosty městské části Jiřího Haramula mu ale náleží jen čtvrtina. O pozemky totiž podle něj řád přišel před rozhodným datem 25. února 1948. Uvedla to v sobotu Česká televize. Kancléř českého velkopřevorství Johannes Lobkowitz trvá na tom, že řád má nárok na všechny pozemky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V současné době tvoří většinu pozemků pole. Na části z nich ale má vést například pražský silniční okruh mezi Suchdolem a Březiněvsí, na dalších chce městská část postavit školu, školku nebo dětské sportoviště. Haramul odhadl jejich celkovou cenu na asi dvě miliardy korun.

My jsme žádali jenom ty věci, které nám byly ukradeny komunisty
Kancléř českého velkopřevorství Johannes Lobkowitz

Podle archivních materiálů, které má starosta k dispozici, nemá řád na většinu pozemků nárok, uvedla Česká televize. "Zjistili jsme, že řád požádal o 167 hektarů, čili o 120 více, než by mu mělo podle rozhodnutí ministerstva zemědělství z doby před 25. únorem 1948 přináležet," řekl Haramul.

Dokument, kterým měl řád o pozemky přijít, má prý datum 24. února 1948, tedy den před komunistickým pučem. Ten je hranicí, za kterou stát při návratu pozemků nemůže jít.

Lobkowitz nesouhlasí, že by řád neměl na nemovitost nárok. "My jsme žádali jenom ty věci, které nám byly ukradeny komunisty," řekl televizi.

Pokud se podle ředitele státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka ukáže, že je dokument skutečně z 24. února a toto datum bylo konečné, potom majetek stát rytířům vydat nemůže.

Stát zatím vydal 59 pozemků

Církve a církevní společnosti podle České televize od začátku ledna požádaly o vrácení více než 18 000 pozemků. Stát jich dosud vydal 59.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Stát vyjednal církevní narovnání a změnu financování se 17 církvemi a náboženskými společnostmi, součástí je i postupné odstřižení placení duchovních ze státního rozpočtu. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám