Hlavní obsah

Bakala žádá Zemana o schůzku kvůli OKD

Aktualizováno

Poradci prezidenta Miloše Zemana se na sobotní schůzce na zámku v Lánech dohodli, že stát bude při jednáních s majiteli dolu Paskov usilovat o zachování těžby do roku 2016. Po setkání to oznámil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Stát by na těžbu nijak nedoplácel. Podle Zavadila požádal majitel OKD Zdeněk Bakala prezidenta o schůzku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Na jednání se podle něj probíralo celkem pět možných variant postupu.

"Tam byla v celku jednoznačná shoda, že tahle varianta by se podporovat měla a uvidíme, jak se k tomu vyjádří majitel," řekl Zavadil. "Tam je otázka, jaká ta doba vůbec bude, jestli to bude rok 2016 nebo to bude možné ještě prodloužit do jiných let následujících," dodal Zavadil.

Bakala napsal Zemanovi

Úterní schůzky by se za stát měl zúčastnit Zeman, premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala, jednat budou s manažery OKD a společností NWR, které OKD patří. Podle Zavadila ale bude rozhodující až schůzka s majiteli NWR.

Zavadil zároveň novinářům řekl, že spolumajitel OKD Zdeněk Bakala poslal Zemanovi dopis, ve kterém ho požádal o schůzku. Uskutečnit by se mohla do 14 dnů, řekl Zavadil. Zeman prý ještě dopis nečetl. Zavadil se domnívá, že Zeman odpoví kladně, ale je možné, že si stanoví určité podmínky.

NWR chce důl zavřít v roce 2014

Majitel dolu, společnost NWR, v týdnu oznámila, že důl kvůli nerentabilitě těžby zavře do konce roku 2014. [celá zpráva]

Premiér v demisi Jiří Rusnok ve středu po jednání vlády řekl, že stát nehodlá od majitele důl, byť za symbolickou cenu, koupit, ani těžbu dotovat. [celá zpráva]

V pátek však doplnil, že stát se pokusí přesvědčit majitele, aby byla těžba prodloužena. [celá zpráva]

Anketa

Měl by stát usilovat o prodloužení těžby v dole Paskov?
Ano
27 %
Ne
73 %
Celkem hlasovalo 18586 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám