Hlavní obsah

Desetitisíce lidí viděly v Ostravě tankování gripenů za letu

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Obří transportní letoun An-124 Ruslan a tankování dvou gripenů za letu. To jsou zřejmě největší lákadla letošních 13. Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR. V sobotu přišlo na Letiště Leoše Janáčka v Ostravě 54 tisíc lidí.

Simulace tankování ve vzduchuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Největšími lákadly, za kterými už teď, zhruba hodinu po zahájení akce dorazily tisíce lidí, má být společný česko-slovenský průlet taktického letectva, ukázka čerpání paliva za letu, transportní letoun An-124 Ruslan nebo letecká akrobacie v podání španělských a tureckých pilotů.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulníkové formace na Dnech NATO v Ostravě Video: Pavel Karban, Právo

Ukázka tankování za letu začala v jednu hodinu odpoledne a předvedly ji dva gripeny a tanker švédských vzdušných sil C-130 Hercules. Stíhačky se s hadicí ve skutečnosti nespojily, jen ukazovaly, jak jsou schopny letět blízko velkého letounu a setrvat v jeho blízkosti 20 minut.

Foto: Pavel Karban, Právo

Turbovrtulový transportní letoun C-295 České armády na dnech NATO v Ostravě

„Dnes i zítra bude vždy jednou denně k vidění společný česko-slovenský průlet, kterého se zúčastní letouny JAS-39 Gripen, MiG-29, L-159, L-39 a vrtulníky Mi-24, Mi-171 a slovenský Mi-17,“ popsal velitel Vzdušných sil Armády ČR Libor Šefánik. Po oba dny, v 10 a 14 hodin, má být k vidění ukázka vjezdu obrněného transportéru Pandur do letounu An-124 Ruslan. První sobotní ukázka v 10 hodin se však vinou technických problémů neuskutečnila.

Dny NATO v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

Letošního ročníku, který se nese v duchu 20. výročí založení České republiky, se účastní vojenské a policejní jednotky z 16 států. „Dny NATO v Ostravě pro nás nejsou jen letové ukázky, ale chceme představit celou Armádu ČR, pozemní síly jako takové,“ upozornil velitel Vzdušných sil Armády ČR Libor Štefánik.

V Ostravě se bude stavět nová řídící věž

V rámci akce došlo také na slavnostní poklep základní kamene nové řídící věže Letiště Leoše Janáčka Ostrava.

„Jsme připraveni po projektové stránce, zahájení stavby respektive vyhlášení veřejné zakázky předpokládám do měsíce. Odhadovaná cena je 180 miliónů, myslíme ale, že finální cena bude nižší,“ uvedl generální ředitel Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrovský transportní letoun An-124 Ruslan

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Slavnostní zahajovací přelet strojů českých (JAS-39 Gripen, uprostřed a vpravo) a slovenských (MIG-29, vlevo) vzdušných sil.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Desetitisíce lidí zamířily 21. září na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku dvě stíhačky gripen ukazují, jak se za letu čerpá palivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám