Hlavní obsah

Kroužkovat se musí, tvrdil voličům šéf zlínské TOP 09. Strana ho za lež vyškrtla

Zlín

TOP 09 vyškrtla z kandidátky šéfa organizace ve Zlíně Roberta Hamrlu za klamání voličů při osobní předvolební kampani, oznámil ve čtvrtek krajský manažer strany Emil Sedlařík. Hamrla na billboardu přesvědčoval lidi, ať kroužkují jeho jméno, a zároveň tvrdil, že bez zakroužkování někoho z kandidátů je hlas neplatný.

Foto: archiv Roberta Hamrly

Předseda zlínské organizace TOP 09 Robert Hamrla.

Článek

Namísto bývalého brankáře zlínských hokejistů a předsedy TOP 09 ve Zlíně Hamrly se bude z dvanáctého místa kandidátky pokoušet o úspěch bývalý radní města Zlína Pavel Jungmann. Na kandidátku TOP 09 ho nominovalo hnutí Starostové a nezávislí.

Vedení TOP 09 se nelíbilo, že si Hamrla, podnikatel v marketingu, zvolil vlastní způsob předvolební kampaně. V ulicích Zlína se objevilo auto s billboardem, které propagovalo kandidátku TOP 09, ovšem mezi křestními jmény byl zakroužkován právě jediný Hamrla na 12. místě. Po kritice kolegů billboard z ulic zmizel, nicméně TOP 09 přistoupilo ke změně.

"Výkonný výbor strany rozhodl o stažení původního kandidáta Roberta Hamrly pro nepřijatelnou individuální kampaň. Soukromé billboardy kandidáta vyzývaly ke kroužkování konkrétního kandidáta, navíc byl na nich uveden text, který dezinterpretuje volební zákon," informoval Právo krajský manažer TOP 09 ve Zlínském kraji Emil Sedlařík.

Krajský volební lídr Petr Gazdík (STAN) na to reagoval, že mu osobní kampaň nevadí, ale lhaní voličům je nepřípustné.

Kroužkovat se nemusí

Hamrla dal na billboard jednak výzvu, ať jdou lidé volit v předčasných říjnových sněmovních volbách, a snímek krajské kandidátky pouze s křestními jmény, z nichž bylo zakroužkované jen to jeho. Na billboardu k tomu uvedl, že lidé musejí zakroužkovat alespoň jednoho kandidáta, aby byl jejich hlas platný.

Kroužkování je ale nepovinné. Volič dává hlas už tím, že do urny vhodí v obálce jeden lístek určité strany. Zakroužkováním pak může pomoci až čtyřem kandidátům, aby měli větší šanci dostat se do Sněmovny.

TOP 09: I individuální kampaň má pravidla

Právě nesprávné tvrzení o neplatnosti hlasu stálo Hamrlu podle krajského vedení TOP 09 místo na kandidátce. "TOP 09 v žádném případě nebrání kandidátům v individuální kampani. Musí se však řídit jasnými pravidly a ctít týmového ducha společné kandidátní listiny," sdělil ČTK krajský předseda strany Vlastislav Navrátil.

Lídr kandidátky strany ve Zlínském kraji Gazdík, který vede hnutí Starostové a nezávislí spolupracující s TOP 09, také řekl, že samotná osobní předvolební kampaň není problémem.

"Osobní kampaně jsou dobré, přinášejí hlasy pro celek," uvedl. "Nicméně kampaň pana Hamrly byla lživá, když říkala, že pokud nikomu nedáte preferenční hlas, váš lístek je neplatný. To mně na ní vadilo. Jsme strana, která nechce lhát voličům," dodal Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám