Hlavní obsah

ODS chce obnovit veřejnou službu a ze tří přestupků má být trestný čin

– Praha • Aktualizováno

Pokud občanští demokraté uspějí ve volbách, budou prosazovat znovuzavedení veřejné služby, kterou zrušil Ústavní soud. Chtějí také navýšit limity pro dohodu o provedení práce tak, aby lidé mohli na dohodu pracovat až 500 hodin místo současných 300. Mohli by si vydělat až 20 000 korun místo současné poloviční částky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS představila na čtvrteční tiskové konferenci další část programu, s nímž jde do předčasných voleb.

Článek

Představitelé ODS o tom informovali ve čtvrtek na tiskové konferenci. Strana také prosazuje, aby lidé, kteří udělají třikrát přestupek, byli trestáni jako při spáchání trestného činu.

Podle předsedy Martina Kuby si firmy dnes často nemohou dovolit zaměstnávat lidi na dlouhé úvazky. ODS jim chce pomoci uvolněním podmínek pro dohodu o provedení práce. Strana prosazuje rovněž snížení byrokracie na pracovišti a chce diskutovat o možném snížení odvodů za zaměstnance. Podle Kuby by to ale nemělo být na úkor deficitu rozpočtu. Obnovit chce strana daňovou úlevu pro pracující seniory.

ODS se chce vrátit k veřejné službě, kterou zavedla už minulá vláda Petra Nečase (ODS). Nezaměstnaní by podle Kohoutové měli povinně odpracovat 20 hodin týdně.

Tři přestupky = trestný čin

V oblasti přestupků plánuje ODS zavést registr a princip třikrát a dost. Podle místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové by mělo být chování lidí, kteří třikrát udělají přestupek, považováno za trestný čin. Týkalo by se to například opakovaných drobných krádeží. ODS by také ráda dala městům a obcím právo rozhodnout si, kde na jejich území mohou být sběrny a výkupny kovů.

"Chceme posílit roli obcí v boji proti zlodějům," řekl Němcová. Samosprávy by mohly regulovat i otvírací dobu sběren tak, jak to nyní mohou v případě heren.

Novinku by doznaly také úřady práce. Tam by podle Kuby měly fungovat aktivní pracovní týmy, které by uchazečům o zaměstnání pomáhaly se sháněním práce.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Lenka Kohoutová

Všichni lidé by podle exposlankyně Lenky Kohoutové měli mít nárok na sociální pomoc státu, ta ale nemá být "doživotní bezpracnou sociální dávkou". Výplatu některých dávek chce ODS vázat na řádnou školní docházku dětí. Občanští demokraté budou usilovat o omezení příspěvků na bydlení, které některé ubytovny zneužívají.

Reklama

Výběr článků

Načítám