Hlavní obsah

Miliarda na laguny je jen začátek pomoci, řekl v Ostravě Podivínský

Právo, Jiří Tomaškovič

Miliardu korun pošle vláda do Moravskoslezského kraje. Peníze mají být určeny na znovunastartování projektu sanace ostravských lagun v místní části Fifejdy. „Tato částka samozřejmě na odtěžení nadbytečných kalů, které nebyly zjištěny při prvním průzkumu ostravských lagun, nestačí. Pomůže ale s opětovným spuštěním tohoto projektu,“ řekl ve čtvrtek ministr životního prostředí Tomáš Podivínský.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský (vpravo) s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem v Ostravě

Článek

Na místě páchnoucích lagun měl být už v roce 2010 lesopark, ovšem sdružení Čistá Ostrava, které vyhrálo tendr na jejich likvidaci, těžbu kalů před necelými dvěma roky zastavilo.

Odhaduje se, že úplné vyčištění kalových rybníků po společnosti Ostramo, která zpracovávala minerální oleje, bude stát více než tři miliardy korun. „Miliarda je na nejnutnější práce, které je třeba udělat. O dalším postupu už bude rozhodovat nová vláda,“ doplnil Podivínský.

Miliarda je součástí pomoci

Dodal, že nastartování projektu je součástí většího balíku pomoci Moravskoslezskému kraji. „Projednáváme i další projekty, které by měly podpořit zaměstnanost a zmírnit sociální těžkosti, které kraji hrozí po uzavření Dolu Paskov. Doporučujeme především takové projekty, u kterých byly nějaké práce už vykonány a v průběhu času by hrozilo znehodnocení těchto prací i vložených peněz, a ty, které přinesou nejvíce pracovních míst,“ řekl Podivínský.

Související téma

Foto: Michal Burian, ČTK

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský

Ostravské laguny tvoří pozůstatky výroby ropných produktů, zejména odpad z recyklovaných vyjetých motorových olejů. Jejich likvidaci provázejí od počátku problémy. Vytěženo bylo zhruba 200 tisíc tun kalů, avšak zjistilo se, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun zapáchajícího odpadu, který přispívá ke zhoršení životního prostředí v moravskoslezské metropoli a jejím okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám