Hlavní obsah

Byty v centru Prahy, parkovací karty. Exposlanci přišli o poslední výhody

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Až do poslední chvíle využívala část bývalých poslanců rozpuštěné Sněmovny parkovací karty, které brání policii odtáhnout ze zákazu stání auto. Někteří využívali i dobrodiní poslaneckých ubytoven. Ale včerejší půlnocí všechny výsady skončily.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman rozpustil Poslaneckou sněmovnu 28. srpna.

Článek

Poslancům, kteří si sehnali v Praze vlastní bydlení, Sněmovna na nájem přispívala až 17 tisíci měsíčně. To se vyplácelo přímo pronajímatelům. Po 28. srpnu, kdy členům Sněmovny podpisem prezidenta skončil mandát, již museli začít platit nájem ze svých peněz.

Celkem 53 exposlanců bydlelo ve sněmovních ubytovnách v Nerudově ulici přímo pod Pražským hradem a v Rumunské ulici na Vinohradech. Ti, kteří počítají s návratem do Sněmovny, si nechali byt i s osobními věcmi zapečetit. V takovém případě za něj sice neplatí, ale nesmějí v něm už ani přespávat.

Chtějí mít přístup do bytů i nadále

Několik poslanců již ale dalo najevo, že chtějí do bytů mít přístup i dál. K tomu musí uzavřít s kanceláří komory smlouvu a platit nájem. Podle ředitele odboru hospodářské správy Milana Hybše bude nájemné stanoveno podle místně obvyklých cen daných pro příslušnou oblast Státním fondem rozvoje bydlení.

„V Nerudově ulici to bude 200 korun za metr čtvereční, v Rumunské je to 147 korun, což jsou průměrné ceny v místě,“ řekl Právu.

Exposlanci dostali tři týdny, aby vyrovnali veškeré závazky vůči parlamentu

Například byty v Nerudově ulici mají rozlohu od 32 do 90 metrů čtverečních. Nájemné se tak bude pohybovat podle rozměru od 6400 do 18 tisíc korun.

Včerejší půlnocí vypršela i platnost poslaneckých průkazů a vstupních karet do budov parlamentu. Od půlnoci tak mohou bývalí zákonodárci chodit do sídla, kde působili tři roky, již jen jako návštěva, opatřeni příslušnou visačkou po zapsání na vrátnici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká ubytovna v Nerudově ulici v Praze

Tři týdny dostali exposlanci na to, aby vyrovnali veškeré své závazky k parlamentu. V kancelářích odborů se ve Sněmovně začaly kupit průkazky, klíče od bytů a aut i počítače. V garážích již stojí všechny zapůjčené stříbrné octavie, jimiž jezdili funkcionáři komory.

Podle kanceláře dolní komory projdou vozy údržbou a budou připraveny pro nové uživatele po volbách. Všechna auta prý byla ve slušném stavu, nikoli jako před lety, kdy tehdejší republikán Miroslav Sládek odevzdal zapůjčenou felicii zruinovanou a s najetými 301 tisíci kilometry.

Karta změní barvu

Poslanecké průkazy, které zákonodárci odevzdali, si mohou po znehodnocení nechat na památku. Odstřižením růžku zneplatní pracovníci kanceláře Sněmovny i zelenou parkovací kartu, která je použitelná právě jen s platným poslaneckým průkazem.

„Od čtvrtka již na tuto kartu ale nikdo nemůže stát na žádném z parkovišť u Sněmovny, informována o tom byla ostraha i pracovníci firmy, která provozuje parkoviště na Malostranském náměstí,“ řekli Právu zaměstnanci Sněmovny.

Tři týdny dostali poslanci proto, aby mohli vystěhovat své kanceláře v budově parlamentu. Parkovací karta nikomu nebude později nic platná, neboť v novém volebním období již bude mít jinou barvu.

I když zelené karty platit již nebudou, mohou někde zafungovat. Kartička opatřená státním znakem, přestože je na její zadní straně drobným písmem napsáno, že platí jen s průkazem poslance, může některé policisty zmást. Proto se jich exposlanci neradi zbavují.

Nájemní smlouvy na kanceláře poslancům ve volebních obvodech skončily dnem zániku mandátu. Do té doby nájem hradila Sněmovna. Pokud si je někteří chtěli ponechat, protože spoléhají po volbách na návrat, museli se na pronájmu domluvit s majiteli a platit si je sami. To plánoval mj. bývalý šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc, který chce kancelář užívat v době kampaně.

Poslanci měli po dobu mandátu nárok na diplomatický pas. Ten museli vrátit a Sněmovna ho odevzdá majiteli, tedy ministerstvu zahraničí.

„Do této chvíle nám poslanci odevzdali devět desetin všech dokladů. Ale předpokládáme, že se vrátí všechny, neboť někteří poslanci nám oznámili, že je posílají poštou,“ uvedli pracovníci sněmovní kanceláře. Kompletní čísla tak budou znát později.

Notebooky ještě čekají

Jednoduchou práci má bezpečnostní odbor, který vybírá od exposlanců vstupní bílé čipové karty do budovy. „Dnes ve 24 hodin zablokujeme tyto karty, a tak budou jejich držitelům k ničemu,“ řekl ve středu Právu ředitel bezpečnostního útvaru kanceláře Jan Gabriel.

Vzorně se bývalí poslanci zachovali vůči parlamentní knihovně. Jak Právu sdělil její ředitel Karel Sosna, až na dvě výjimky jsou všechny knihy i dokumenty na svých místech. „Oproti minulým létům byla tato Sněmovna vzorná. Ve dvou případech běží výpůjční doba, tak předpokládám, že i ty budou do měsíce vypořádány,“ řekl.

Jediným odborem, který ještě nemá přehled o tom, kolik se mu vrátí zapůjčených věcí, je informatika, která shromažďuje notebooky. Komora na jaře pořídila nové za 3,7 miliónu korun.

„Ti, kteří nekandidují, je již vracejí. Ti, kteří kandidují, dostali termín až pět dní po volbách. V této chvíli ale nevíme, kdo všechno kandiduje, tak počkáme,“ sdělila Právu pracovnice odboru.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

Notebooky, které se vrátí, projdou čistěním i běžnou údržbou a dostanou je noví poslanci po volbách.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Sněmovny chce 24 stran

Do letošních voleb se do úterních 16 hodin přihlásilo 24 uskupení. Ve všech krajích kandiduje pouze 17 stran a hnutí. V předchozích volbách se jich o přízeň...

Výběr článků

Načítám