Hlavní obsah

Zeman hasil „prezidentským minimaxem“ problém s evropskými dotacemi

Právo, Jiří Ovčáček, Brusel
Brusel

Prezident Miloš Zeman se během středečních jednání v Bruselu snažil přispět k odvrácení hrozby zastavení proplácení stovek miliard korun z evropských fondů České republice kvůli neexistenci zákona o státní službě. Zeman prohlásil, že s „prezidentským minimaxem“ dělal vše, co je v jeho silách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident se o hrozbě zastavení proplácení financí bavil jak s šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem, tak s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem. „Myslím, že u pana Schulze i pana Barrosa jsme našli porozumění,“ řekl Zeman. „Má pochopení (Barroso) pro to, že každý musí napravit chyby svých předchůdců,“ doplnil.

Prezident se označil za hasiče, který se snaží zlikvidovat požár. „Vím, že jsem zde plnil nechtěnou roli hasiče,“ poznamenal a dodal, že s „prezidentským minimaxem“ dělal vše, co je v jeho silách. Zeman ocenil vládu Jiřího Rusnoka, že se problém s evropskými fondy snaží řešit. Očekává, že na tuto snahu naváže vláda, která vzejde z předčasných říjnových voleb.

EU po Česku požaduje, aby schválilo zákon o státní službě. Pokud se tak nestane, hrozí, že od Nového roku zastaví proplácení dotací. Zákon o státní službě posvětila právě Zemanova vláda, ale následující vždy odsouvaly jeho platnost.

Prezident zdůraznil, že takto postupovaly jak levicové, tak pravicové kabinety. V souvislosti s evropskými fondy Zeman kritizoval nedostatečné čerpání financí, kdy byly podle něj vyhozeny desítky miliard oknem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám