Hlavní obsah

Do koalice s Babišem se stranám nechce

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechceme spolupracovat s levicí, tvrdili před měsícem lídři hnutí ANO. Se stoupajícími preferencemi však šéf strany Andrej Babiš mění názor a naznačuje, že odmítání spolupráce se soc. dem. už není tak horké. Nyní to ale spíš vypadá, že s Babišem nebude chtít po volbách spolupracovat nikdo.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel a zakladatel hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

„Hnutí ANO je široce rozkročené středové uskupení. Naše hnutí bude spolupracovat se všemi, kteří ve Sněmovně budou skutečně něco dělat ve prospěch občanů a této společnosti, kteří nebudou krást a nebudou lhát, hnutí ANO nebude odmítat spolupráci se slušnými a schopnými, ať jsou vlevo, nebo vpravo,“ napsal Babiš pro Právo.

Babiš, jehož hnutí by podle zářijového průzkumu STEM získalo 7,7 procenta hlasů a 15 poslanců, se vymezil jen proti spolupráci s KSČM, jakožto „symbolem nesvobody“.

Sobotka: ANO je nečitelné hnutí

Je otázka, zda názorový posun je způsoben obavou, že by se kvůli odmítání spolupráce se soc. dem. mohlo ANO vyšachovat ze hry o tápající voliče a zabarikádovat si cestu k soc. dem., která dominuje průzkumům.

Politikové zleva i zprava jsou ale ke spolupráci s Babišem přinejlepším vlažní, spíše Babišovo ANO rovnou odmítají.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zapochyboval, že v případě, že se hnutí dostane do Sněmovny, bude jednotné a vydrží pohromadě déle než rok či dva. Podle něj by soc. dem. nerada opakovala zkušenost s Unií svobody, připomněl také vliv Věcí veřejných na minulou vládu.

„Jsme obecně velice obezřetní k jednorázovým a účelovým projektům spojeným s podnikatelskými aktivitami. Kvůli názorové různorodosti a sestavení kandidátek na poslední chvíli může pan Babiš těžko reprezentovat konzistentní politiku,“ řekl Právu.

Babišovo hnutí není v tuto chvíli programově čitelné
Bohuslav Sobotka

Na dotaz, zda by si představil vládu soc. dem. s podporou nebo účastí Babišova hnutí, uvedl, že ČSSD bude po volbách jednat se všemi stranami, které se dostanou do Sněmovny.

Pokud se soc. dem. podaří zvítězit, tak by Sobotka upřednostňoval spolupráci s levicovými stranami a případnou jednobarevnou vládu soc. dem. s podporou dalších levicových stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

„Těžko můžeme sestavit koalici s ODS a TOP 09, protože mají opačný program. U pana Babiše bude záležet na tom, jak se jeho hnutí vyvine. Zatím zastává pravicové postoje. Babišovo hnutí není v tuto chvíli programově čitelné, abych se mohl spolehnout na to, že se nespojí s ODS a TOP 09,“ řekl Sobotka. Dodal, že sám Babiš o sobě říká, že je bývalý volič ODS.

Jestli se do Sněmovny dostane Babiš, tak s jeho hnutím koaliční potenciál nevidím. Vede kampaň s ohromnými prachy a obsah je mi neznámý.
Karel Schwarzenberg

Stejně nečitelný je Babiš i pro komunisty. „Nevyznám se v tom, jakou politiku bude dělat. Nejdříve říkal, že bude jen organizovat hnutí, pak se stal předsedou. Nejdříve říkal, že jeho hnutí nepůjde do vlády, nyní chce být ministrem financí,“ řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip v narážce na Babišova slova v rozhovoru pro sobotní Právo.

Zemanovci se do spolupráce s Babišem nehrnou s odkazem na vyjádření, že s levicí ANO spolupracovat nechce. „Beru jeho slova, že se soustředí na pravý střed. My jsme levicová strana,“ řekl v úterý Právu předseda SPOZ Zdeněk Štengl. Kategoricky proti spolupráci s Babišem je TOP 09.

„S Věcmi veřejnými jsme ve vládě prodělali strašnou zkušenost. Jestli se do Sněmovny dostane Babiš, tak s jeho hnutím koaliční potenciál nevidím. Vede kampaň s ohromnými prachy a obsah je mi neznámý. Také proti němu svědčí jeho minulost,“ sdělil Právu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jen lidovci jsou vstřícní

Místopředseda strany Marek Ženíšek šel ještě o krok dál a v rozhovoru pro Právo označil Babiše za „komunistického udavače“ v souvislosti s tím, že jméno šéfa ANO je ve svazku StB.

Neumím si představit reálnou politiku, kterou by hnutí ANO dělalo
Martin Kuba

Babiš na webu ANO tvrdí, že jde o vykonstruovaný spis a že se nikdy písemně nezavázal ke spolupráci se Státní bezpečností a ani s ní jako agent vědomě nespolupracoval. U soudu v Bratislavě se kvůli tomu soudí, další stání je naplánováno na polovinu října.

Předseda ODS Martin Kuba Právu nechtěl o koaličním potenciálu ANO spekulovat, řekl však, že jeho strana vnímá nové, neukotvené strany jako velké riziko. Podle něj v Babišově hnutí jsou lidé pravicoví i levicoví, kteří tíhnou k zeleným.

Foto: Petr Horník, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

„Andrej Babiš to bude mít velmi těžké, pokud se dostane do Sněmovny, aby se jeho hnutí chovalo jako konzistentní politická strana. Naopak může přinést podobné zklamání jako Věci veřejné. Nové subjekty slibují hodně, ale nejsou ukotvené, nesplní, co slíbily, a pak se rozpadnou. Neumím si představit reálnou politiku, kterou by hnutí ANO dělalo,“ dodal Kuba.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel a politik Andrej Babiš

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v hotelu Olšanka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg po pátečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě

Foto: Archiv, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si naopak spolupráci s ANO představit umí. „Každý nový subjekt je méně čitelný než jiné strany, ale dopředu bych nechtěl někoho vylučovat. Jsme ochotni spolupracovat se všemi neradikálními stranami a pan Babiš nevolá po změně systému,“ řekl Právu šéf lidovců, kteří také mají naději dostat se do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám