Hlavní obsah

Šlouf pokračuje v ofenzivě, na lídrovi kandidátky SPOZ už ale netrvá

• Aktualizováno
Novinky, jov

Lobbista Miroslav Šlouf, kterého špičky Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) nahradily v čele pražské kandidátky pro předčasné volby ministrem dopravy v demisi Zdeňkem Žákem, pokračuje v ofenzivě. Společně se dalšími uchazeči o poslanecké křeslo požaduje, aby zemanovci v hlavním městě mohli znovu kandidátku projednat v původní podobě. V takovém případě Šlouf dobrovolně z čela volební listiny odejde.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lobbista Miroslav Šlouf

Článek

V pondělí se ve Sněmovně dvě hodiny radilo přes třicet pražských kandidátů SPOZ, jak dál postupovat. Na schůzce podle Šloufa zaznívaly výtky, že nikdo nebyl oficiálně vedením zemanovců informován, kdo na kandidátce zůstal. „Oficiálně nevím, že nejsem lídr,“ sdělil Šlouf v úterý Novinkám.

Na setkání vznikla jednostránková výzva vedení SPOZ, která byla v úterý předána šéfovi strany Zdeňku Štenglovi. Opírá se o stanovisko expertů, kteří podle Šloufa konstatovali, že špičky zemanovců zásahem do pražské kandidátky porušily základní stranický zákon, stanovy.

Podle Šloufa se ve výzvě konstatuje, že vedení zemanovců nemůže měnit pořadí na kandidátkách, jedinou možností je znovu uspořádat pražskou stranickou konferenci, která by listinu projednala, a to v původní podobě. A právě to pražská SPOZ požaduje. Pokud k tomu dojde, Šlouf už nebude trvat na tom, aby byl lídrem kandidátky v hlavním městě.

„Pokud vrátí kandidátku tak, jak jsme ji podali, tak v ten okamžik z jejího čela odstoupím,“ řekl Šlouf Novinkám. Mimořádný krajský výbor pražské SPOZ by se podle něj v takovém případě sešel v pondělí 23. září. Ačkoliv se musí kandidátky odevzdat do úterní čtvrté hodiny odpolední, podle Šloufa je možnost provést v dalších dnech změny prostřednictvím volebního zmocněnce.

Nespokojení pražští zemanovci ve výzvě také uvádějí, že personální otázky ve SPOZ musí být schvalovány v tajné volbě, k čemuž podle nich nedošlo. Šlouf také zdůraznil, že ti, kteří byli vyškrtnuti, kromě něj jde i o dvojku kandidátky, vysokoškolského pedagoga Vladimíra Höniga, nebyli na jednání špiček SPOZ, které se uskutečnilo minulý týden ve čtvrtek, pozváni. „Považujeme to za naprosto nepřípustné,“ zdůraznil Šlouf.

Štengl: Čtvrteční rozhodnutí platí

Předseda SPOZ Štengl na dotaz Novinek uvedl, že otázka pražské kandidátky bude řešena vnitrostranicky a nikoliv přes média. Zároveň ale prohlásil, že se zemanovci řídí čtvrtečním verdiktem, kdy byl Šlouf nahrazen Žákem.

„Vnitrostranické věci nebudeme řešit přes média. Řídíme se rozhodnutím předsednictva,“ sdělil Štengl.

Reklama

Výběr článků

Načítám