Hlavní obsah

Jsou to šaškové, řekl Šlouf k vyřazení z pražské kandidátky

Právo, Novinky, jov, val, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Miroslav Šlouf nakonec nepovede pražskou kandidátku Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). V pozici lídra ho nahradí stávající ministr dopravy Rusnokovy vlády v demisi Zdeněk Žák. Jedná se už o několikátého člena vlády, která se prezentuje jako nadstranická, jenž bude kandidovat ve volbách za SPOZ.

SPOZ zveřejnila kandidáty, Mynář vtipkoval o ŠloufoviVideo: Novinky

 
Článek

„Předsednictvo jednoznačně v poměru 13 hlasů ku dvěma řeklo, že si přeje pana Žáka,” komentoval volbu místopředseda a mluvčí strany Vladimír Kruliš.

Šlouf se do čela pražské kandidátky dostal poměrně nečekaně ve středu večer. Podle zdroje z vedení SPOZ Šlouf svým zvolením lídrem ostatní straníky převezl a údajně to udělal natruc Zemanovi. Některým představitelům strany se to ale výrazně nelíbilo.

Někdejší předseda strany Vratislav Mynář v pátek řekl, že pražská organizace zvolila Šloufa do čela kandidátky proto, že v době svého zasedání neměla písemný souhlas Žáka k tomu, aby jej na kandidátku zapsala. "Mirek Šlouf je určitě výborný lobbista, ale já to beru spíše jako takovou trošku legraci ze strany pražské organizace a ze strany Mirka Šloufa," prohlásil.

Šlouf ještě před páteční tiskovou konferencí, kde zazněla jména krajských lídrů, řekl, že se ke svému vyškrtnutí v současné době vyjadřovat nechce. "Samozřejmě že se nějaký plán rodí," poznamenal. Nechce jej konkretizovat, protože vyzrazený plán je k ničemu. "Jsou to šaškové," řekl na adresu předsednictva, které ho na čtvrtečním jednání vyškrtlo.

Další ministr kandiduje

Ve čtvrtek večer předsednictvo strany projednalo a schválilo 14 kandidátních listin, jejich podobu však nezveřejnilo a až do pátečního poledne se snažilo utajit, zda Miroslav Šlouf uhájil pozici lídra.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference strany SPOZ na které představili lídry do sněmovních voleb. Na snímku zleva Martin Pecina, Vratislav Mynář, Zdeňek Žák, František Koníček a František Lukl.

Vztahy Šloufa s prezidentem Milošem Zemanem, kterému svého času dělal poradce, v posledních dnech ochladly. Zeman se od Šloufa odstřihl poté, co údajně prohlásil, že přesvědčil Vladimíra Remka stáhnout svou prezidentskou kandidaturu, a usnadnil tak Zemanovi cestu na Hrad.

Prezident Miloš Zeman na dotaz, jak hodnotí výměnu v čele kandidátky zemanovců, zopakoval v pátek při návštěvě Pardubického kraje, že se nezabývá vnitřními záležitostmi stran. Poznamenal jen, že u každé strany rozhoduje ve volbách nejen program, ale i kvalita jejích osobností. „Domnívám se, že pan ministr Zdeněk Žák je bezesporu velmi kvalitní,“ prohlásil.

Žák se stane už sedmým ministrem vlády v demisi Jiřího Rusnoka, který se zapojí do volebního klání. Pět členů kabinetu kandiduje ve volbách za zemanovce, po jednom pak za lidovce a ČSSD. Rusnokova vláda se přitom prezentuje jako nadstranická.

Pecina, Toman, Lukl...

Hradní kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci představil i další lídry krajských kandidátek. Moravskoslezskou povede ministr vnitra Martin Pecina, lídrem v Jihomoravském kraji je ministr pro místní rozvoj František Lukl a v Ústeckém kraji ministr zemědělství Miroslav Toman. Ministr práce a sociálních věcí František Koníček bude dvojkou Středočeského kraje. Lídrem zlínské kandidátky je kancléř prezidenta Mynář, olomoucké šéf úřadu vlády Radek Augustin a v jižních Čechách bývalý ministr Miloš Kužvart.

V čele liberecké kandidátky je bývalý fotbalista a sportovní ředitel FC Slovan Liberec Jan Nezmar, ve středočeské lékař Miloš Adamec. Zpěvák Daniel Hůlka povede SPOZ na Hradecku a šéf strany Zdeněk Štengl v Pardubickém kraji. Do čela kandidátky na Vysočině se postaví ekonomka Ilona Švihlíková, v Plzni listinu povede odborář Miroslav Seemann a v Karlovarském kraji předseda regionální organizace SPOZ Josef Kvasnička.

Reklama

Výběr článků

Načítám