Hlavní obsah

Lidovci chtějí společné zdanění manželů a více míst ve školkách

Právo, Jan Martinek

KDU-ČSL ve čtvrtek představila ekonomickou část svého volebního programu. Lidovci se chtějí zaměřit primárně na rodiny s dětmi, kterým slibují různé daňové úlevy. Chtějí také zprůhlednit sociální systém a „odstřihnout“ ty, kteří jej zneužívají. Kompletní program stejně jako všechny kandidáty do předčasných voleb představí příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisková konference KDU-ČSL k zahájení volební kampaně. Na snímku zleva 1. místopředseda strany Martin Jurečka, předseda strany Pavel Bělobrádek a místopředseda strany Jan Bartošek.

Článek

Podle předsedy Pavla Bělobrádka, který kandiduje jako lídr Královéhradeckého kraje, strana nechce zvyšovat celkové daňové zatížení, nebrání se ale progresivnímu zdanění. „Máme připravena tři pásma – 12, 20 a 28 procent,“ řekl Bělobrádek. Naopak by chtěli obnovit společné zdanění manželů a snížit daňové zatížení pracujících rodičů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na čtvrteční tiskové konferenci.

„Není možné, aby ti, co mají děti a chodí do práce, brali méně než ti, co do práce nechodí,“ uvedl předseda KDU-ČSL. Podle Bělobrádka se rodina s dětmi stává v ČR ohroženou skupinou. „Mají mnohdy méně peněz než někteří důchodci,“ uvedl.

Solidarita, nikoli socialismus

Lidovci by dále prosazovali dvě sazby DPH s desetiprocentním rozdílem. „Ve snížené sazbě by měly být léky, základní potraviny, dětské potřeby a knihy,“ řekl Bělobrádek. „Solidarita v našem podání rozhodně není socialismus,“ dodal.

Místopředseda Marián Jurečka uvedl, že se chce zaměřit na podporu domácích zemědělců a potravinářů. Ti by se podle něj měli spojit a vytvářet například společné prodejny. Stát by se podle Jurečky měl stát garantem kvality potravin na českém trhu. „Chceme dát jasně najevo, že vyrábět a dovážet nekvalitní potraviny do ČR se zkrátka nevyplatí,“ řekl na tiskové konferenci Jurečka.

Lidovci chtějí také zvýšit zaměstnanost na venkově, mimo jiné změnou systému zadávání veřejných zakázek Lesů ČR. Současný systém podle Jurečky nahrává velkým a nadnárodním společnostem a likviduje menší české firmy a dřevorubce.

Místopředseda Jan Bartošek poté pohovořil i o sociální politice, kterou chtějí lidovci prosazovat. „Solidarita by měla být jen pro ty, kteří chtějí se svým životem něco dělat. Jinak to jsou vyhozené peníze,“ uvedl.

Obnovení veřejně prospěšných prací

Lidovci počítají s vytvořením celorepublikové krajské sítě sociálních služeb a chtějí také obnovit veřejně prospěšné práce a terénní práce. „Z úřadů práce jsou dnes už jen kartotéky a průtok na prachy,“ řekl Bartošek.

KDU-ČSL by také zavedla daňové odvody pro společnosti, které zaměstnají osoby nad 55 let, a zasadila se o zvýšení počtu míst ve školkách. „Chceme odstřihnout gaunery, kteří vysávají sociální systém a dělají si z toho byznys,“ uvedl Bartošek.

Krajští lídři
PrahaStředoč.JihočeskýPlzeňský
ČSSDZavadilHamáčekZimolaChovanec
TOP09SchwarzenbergKalousekBezecnýŽeníšek
KSČMSemelováGrospičFilipŠidlo
ODSNěmcováBendlKubaPospíšil
KDUHermanGabalBartošekKrása
SZLiškaLáskaKovářŠtěrbová
SPOZŽákAdamecKužvartPortová
ANOBabišJermanováMaxováVozdecký
HV!ZoufalíkBobošíkováDoktorBaumruk
ÚSVITŠarapatkaOkamuraPražákBárta
KarlovarskýLibereckýÚsteckýKrálovehr.
ČSSDNovotnýPlocFoldynaOrgoníková
TOP09MalečekFarskýKučeraHeger
KSČMHojdaMackovíkHubáčkováMarková
ODSBurešMoudráHolečekStaněk
KDUHalákováSvobodaSteinerBělobrádek
SZNěmecHudecŠkodaKudrnáč
SPOZKvasničkaNezmarTomanHůlka
ANOProcházkaKomárekBrabecPilný
HV!PateraJirmanKyselaJeník
ÚSVITRiesHnykováKádnerŠtětina
PardubickýJihomoravskýOlomouckýMoravskos.
ČSSDEffenberkSobotkaVáňaZaorálek
TOP09ZedníkKostřicaChalánkováLukša
KSČMMatušovskáAdamČernýOpálka
ODSJiroutFialaNovotnýStanjura
KDUJunekMiholaJurečkaPodivínský
SZČáslavkaSeitlováŠkabrahaBrady
SPOZŠtenglLuklAugustinPecina
ANOKolovratníkStropnickýFaltýnekHájek
HV!HlaváčVolfováNovákJanáčková
ÚSVITNovákAdamFialaFiedler
VysočinaZlínský
ČSSDBěhounekSeďa
TOP09TurečekGazdík
KSČMKováčikKoníček
ODSFischerováHrdý
KDUHerbrychBenešík
SZKonvalinkováBerg
SPOZŠvihlíkováMynář
ANOJourováVondráček
HV!NechvátalÚlehla
ÚSVITLankHolík

Související témata

Foto: KDU-ČSL

Logo KDU-ČSL

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Reklama

Výběr článků

Načítám