Hlavní obsah

Kontroverzní sKarty definitivně skončí, rozhodl Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projekt kontroverzních sKaret, určených pro výplatu sociálních dávek, skončí letos na podzim. Senát ve čtvrtek podle očekávání schválil návrh zákona, který s tím počítá. Norma původně vznikla v Senátu, který tak schválil verzi upravenou poslanci po konzultacích s ministerstvem práce a sociálních věcí. Předlohu musí ještě podepsat prezident.

Foto: Profimedia.cz

Do konce července mělo sKartu přes 277 tisíc lidí.

Článek

Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů, což by se mohlo stihnout k 1. říjnu.

Kritizovaný projekt loni prosadil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s cílem ušetřit za zasílání dávek. Ministerstvo pak uzavřelo na sKarty smlouvu s Českou spořitelnou, a to do roku 2024. U ní příjemci příspěvků a podpor museli k plastikové kartě mít konto, přes něž peníze od státu dostávali.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Ministerstvo práce už před pár měsíci vydávání karet zastavilo. Lidé je dostávali jen na vyžádání. Do konce července je mělo zhruba 277 200 příjemců.

Až zákon začne platit, držitelé karet si budou moci vybrat, jak chtějí dávky dostávat – zda na bankovní účet, či poštou. Pokud by lidé úřadu práce způsob zasílání dávek neoznámili, úředníci by je začali posílat na naposledy sdělené konto. Kdyby takový účet nebyl, budou peníze chodit poštou.

Sociální karty už nebudou sloužit ani jako průkazky pro zdravotně postižené. Ti začnou znovu dostávat průkazy papírové. Změnit by se mělo i posuzování závislosti na pomoci.

Kritika i od ombudsmana

Česká spořitelna do projektu sKaret vložila podle dostupných informací asi 300 miliónů korun a zatím není zřejmé, zda nebude žádat kompenzace.

O úplné zrušení sKaret žádali senátoři ČSSD také Ústavní soud. Sociální karty kritizovaly rovněž odbory. Výhrady měl i ombudsman. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil ministerstvu práce, aby do konce června napravilo v projektu porušení zákona o ochraně osobních údajů. V souvislosti s projektem mu dal i pokutu za poskytování osobních údajů bez zákonného oprávnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna podpořila zrušení sKaret

Poslanci ve čtvrtek podpořili zrušení projektu sKaret, které byly používány pro výplatu sociálních dávek. Karty by mohly skončit ještě letos. Pro zrušení...

Výběr článků

Načítám