Hlavní obsah

Sobotka: Nejlepším řešením po vítězných volbách by byla jednobarevná vláda

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka byl ve čtvrtek hostem chatu se čtenáři Novinek.cz. Mimo jiné uvedl, že pokud jeho strana, která zatím aspiruje na vítězství ve volbách do Sněmovny, skutečně uspěje, preferoval by vznik jednobarevné vlády s podporou dalších stran včetně komunistů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Jsem přesvědčen o tom, že pokud se podaří vytvořit v příští Poslanecké sněmovně levicovou většinu a ČSSD vyhraje volby, byla by nejlepším řešením jednobarevná vláda ČSSD, která by mohla být založena na dohodě s dalšími parlamentními stranami, včetně KSČM,“ reagoval Sobotka na dotaz, zda sociální demokraté neuvažují o zrušení Bohumínského usnesení, které zapovídá vládní koalici ČSSD s komunisty. O tom prý sec. dem. neuvažuje.

Šéf ČSSD se vyjádřil také k čerstvé informaci o možné kandidatuře Miroslava Šloufa v čele pražské kandidátky SPOZ. Podle něj se nejedná o velké překvapení, neboť Šlouf tuto stranu spoluzaložil a řadu let ji fakticky organizoval. „Bez jeho osobního nasazení by dnes zemanovci neexistovali. Pokud bude Miroslav Šlouf za SPOZ skutečně kandidovat, vnímám to jako projev vzácně otevřené politiky. Zemanovci si v tomto případě na nic nehrají a lidé alespoň vědí, co ve skutečnosti volí,“ prohlásil.

Naopak na adresu Nečasovy vlády uvedl, že její podpora byla tak nízká, že ji v tomto směru těžko někdo překoná. Pokud prý ČSSD bude po volbách jednat v souladu se svými hodnotami a svým programem, nebude muset uvažovat o tom, zda nerezignuje, jak k tomu sám několikrát vyzýval tehdejšího premiéra Nečase.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Sobotka zopakoval rovněž programové priority ČSSD. Považuje za ně nastartování hospodářského růstu, podporu zaměstnanosti, nápravu pravicových reforem, jako je zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo zrušení druhého pilíře. Naopak slíbil, že ČSSD nebude podporovat zavedení školného nebo zápisného na vysokých školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám