Hlavní obsah

V Motole nahradí ruce lékařů při operacích robot

– Praha
Novinky, mak

Rychlejší zotavení pacientů a menší pooperační bolesti, to jsou hlavní výhody robota da Vinci, který bude nově fungovat v pražské Fakultní nemocnici v Motole jako pomocník lékařům především při urologických a gynekologických operacích. Nasazený do provozu by měl být v průběhu prvního pololetí příštího roku.

Lékaři z pražské motolské nemocnice se učí na novém robotuVideo: Novinky

 
Článek

Vypadá to, jako by ruce lékařů při operacích v tomto případě nahradil robot. A mělo by to tak opravdu fungovat i v reálu. Lékaři fakultní nemocnice Motol si v těchto dnech zkoušejí ovládání nového robotického přístroje, který nemocnice již brzy zakoupí pro operační účely. Práce s rameny robota je titěrná a vyžaduje značnou soustředěnost. Pro jemné a přesné ruce lékařů to však není žádná neznámá. Naučit se plně ovládat robota, by měli zvládnout za tři až šest měsíců.

„Je to mravenčí práce, ale my jsme pracoviště, které má endoskopickou tradici, takže úplně nová záležitost to pro nás není. Práce bude s robotem přesnější, lépe se zastavuje krvácení a tyto nové přístroje lépe rozlišují tkáně v případě onkologicky nemocných,“ řekl po zkoušce přístroje lékař Jan Schwarz.

Chirurg si průběh operace řídí zcela sám. Pohyby jeho rukou přecházejí do umělých paží nesoucích nástroje potřebné pro operaci. Přímo v přístroji je zabudována kamera, díky které lékař vidí po celou dobu operace vše zvětšené desetkrát a reálné zobrazení operačního pole trojrozměrně.

Kratší hospitalizace a menší pooperační komplikace

Hlavní výhodou robotických zákroků je výrazné snížení rizik a pooperačních komplikací. Snižuje se tak i nutnost podávat transfuzi, jelikož krevní ztráty jsou minimální. Pacientům se také zkrátí doba hospitalizace. V některých případech místo deseti týdnů v nemocnici odcházejí domů druhý den po zákroku.

„Určitě budou prioritními výkony urologie a prostatektomie čili odstranění prostaty. Speciálně bude využíván také pro nádory dělohy, kdy jsou silné metastázy v uzlinách. Na to se tento přístroj hodí výborně, protože je schopen najít většinu metastáz v těle. Zlepšuje prognózu přežití u pacientek,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Plánuje se také postupné rozšíření využití u pacientů s rakovinou tlustého střeva, nebo při operacích pacientů z oddělení ORL. Dočkat by se měli v průběhu prvního pololetí příštího roku.

„Předem, než si přístroj pořídíme, musíme nasmlouvat výkony s pojišťovnou, protože bez úhrady ze zdravotního pojištění, je to velmi drahý výkon. Člověk může počítat na jednu operaci se sumou kolem 120 tisíc korun,“ dodal Ludvík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám