Hlavní obsah

Zelené v Praze povede do voleb Liška, ve středních Čechách Láska

Aktualizováno

Stranu zelených povede v Praze do sněmovních voleb její předseda Ondřej Liška. Rozhodli o tom v neděli členové strany na své krajské konferenci. Ve středních Čechách bude lídrem advokát Václav Láska a v Jihomoravském kraji to bude bývalá senátorka a zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška (SZ)

Článek

"Z politiky se ztratil člověk. To je také jedna z věcí, které bych ráda do politiky vnesla, a myslím, že s tím si se Stranou zelených rozumím," řekla Seitlová.

"Je to z mé strany trochu impulzivní rozhodnutí, ale stojím si za tím a udělám vše pro to, abychom uspěli," řekl Láska. Důvodem jeho vstupu do politiky je podle něj snaha pomoci komunálním politikům zelených, snaha o prosazení některých protikorupčních zákonů i obecně sympatie k programu ekologických stran.

Láska se v předčasných volbách střetne s místopředsedou TOP 09 a exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a stínovým ministrem obrany ČSSD Janem Hamáčkem, kteří jsou jedničkami na středočeských kandidátkách svých stran. Dalšími soupeři budou občanský demokrat a exministr zemědělství Petr Bendl či dosavadní poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Přehled volebních lídrů Strany zelených pro předčasné volby do Sněmovny
KrajJméno
PrahaOndřej Liškapředseda Strany zelených
StředočeskýVáclav Láskaadvokát a bývalý policejní vyšetřovatel
ÚsteckýJiří Škodaredaktor
JihomoravskýJitka Seitlovábývalá senátorka a zástupkyně ombudsmana
PardubickýJiří Čáslavkaekonomický expert strany
OlomouckýMartin Škabrahafilozof a vysokoškolský pedagog
KrálovéhradeckýMichal Kudrnáčpředseda krajské organizace
VysočinaHana Konvalinkováučitelka a občanská aktivistka
MoravskoslezskýPavla Bradynáměstkyně opavského primátora
ZlínskýMichal Bergaktivista, podnikatel
JihočeskýStanislav Kovářarchitekt
KarlovarskýPetr Němecpředseda krajské organizace

Liška se v Praze utká o hlasy voličů s místopředsedkyní ODS a bývalou šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou, předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem nebo s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem, který je lídrem za ČSSD, nebo s bývalou komunistickou poslankyní Martou Semelovou.

Liška vede stranu od konce roku 2009, podruhé obhájil své místo v jejím čele na loňském podzimním sjezdu. Pod jeho vedením ale strana vypadla po minulých řádných sněmovních volbách z nejvyšší politiky, když nepřekročili pětiprocentní hranici, a do Sněmovny se tak nedostali.

Na listopadovém sjezdu byl místopředsedou strany zvolen její někdejší šéf Martin Bursík. Ten ale krátce před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami ohlásil odchod ze strany a záhy přišel se stranou novou. Koncem srpna byla jeho Liberálně ekologická strana (LES) registrována.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda zelených Ondřej Liška

Na zelených Bursíkovi prý vadí přílišný posun doleva, stranu kritizoval dlouhodoběji. Podle Bursíka se SZ žene do široké levicové fronty, jejímž architektem je prezident Miloš Zeman, Liška to odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám