Hlavní obsah

Zeman zasahuje do kampaně, měl by zůstat nadstranický, shodli se Sobotka s Kalouskem

Novinky, rei

Prezident Miloš Zeman by neměl být součástí předvolební kampaně. V nedělním pořadu Partie v televizi Prima se na tom shodli šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Sobotka a Kalousek reagovali na skutečnost, že podobizna Miloše Zemana se objevila na předvolebních billboardech strany SPOZ.

„SPOZ se někdy snaží až křečovitě parazitovat na úspěchu Miloše Zemana v prezidentských volbách,“ prohlásil Sobotka. Upozornil, že Zemana v přímé volby přitom nevolili jen příznivci SPOZ, ale i voliči dalších stran včetně sociální demokracie. „Zeman by měl zastávat pozici nadstranického prezidenta,“ poznamenal předseda Sobotka.

Ke kritice, kterou na Sobotkovu hlavu nešetři Zemanův kancléř Vratislav Mynář, šéf soc. dem. uvedl, že Mynář se chová jako politik, nikoliv jako státní úředník.

Podle místopředsedy TOP09 Miroslava Kalouska zahájil Zeman předvolební kampaň už dávno. „Začal kampaň už jmenováním některých ministrů Rusnokovy vlády. Nyní jako prezident republiky objíždí regiony,“ upozornil Kalousek.

Kalousek svým voličům slíbil, že se s kolegy bude snažit „ze všech sil zabránit koncentraci moci u Miloše Zemana“. Podle Kalouska je Zeman faktickým lídrem nejen SPOZ, ale sociální demokracie. Povolební spolupráci s prezidentovým „levicovým blokem“, do něhož Kalousek zahrnuje i komunisty, TOP09 vylučuje, stejně jako spolupráci s pravicovými extremisty, dostanou-li se do parlamentu.

Jsem kandidátem na premiéra, přesvědčuje Sobotka

Poznámka o tom, že ČSSD fakticky vede prezident, popudila předsedu strany Bohuslava Sobotky. „Sociální demokracie je a do budoucna doufám bude demokratickou politickou stranou,“ řekl a poznamenal, že od strany dostal jasný mandát k tomu, aby ji vedl ve volbách a po vítězství se stal premiérem. „Dostal jsem podporu ústředního výboru strany v tajné volbě,“ poznamenal Sobotka a odmítl spekulace, že hlasování nebylo jednoznačné a on zvažoval rezignaci, jelikož někteří členové prosazovali na post premiéra místopředseda Michala Haška.

Sobotka nevylučuje sestavení jednobarevné vlády ČSSD s podporou zemanovců nebo i komunistů.

Anketa

Může podle vás prezident Zeman zasahovat do předvolební kampaně?
Ano
20,5 %
Ne
79,5 %
Celkem hlasovalo 15264 čtenářů.

Související témata

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal vedoucí zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v hotelu Olšanka

Foto: Právo

Nové logo SPOZ

Reklama

Související články

Sobotka popírá, že by uvažoval o rezignaci

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka zažil další dramatické okamžiky, kdy se hrálo o jeho politický osud. V pozadí jsou prozemanovští členové vedení...

Výběr článků

Načítám