Hlavní obsah

Majorita a minorita si spolu musí povídat, prohlásil Pecina v Duchcově

Právo, ČTK, koc

Zástupci radnice, neziskových organizací, místních Romů a nespokojené majority se v pátek sešli v Duchcově u kulatého stolu. Schůzku inicioval ministr vnitra Martin Pecina během své srpnové návštěvy v osmitisícovém městě na Teplicku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V Duchcově se opakovaně konala protiromská shromáždění.

Článek

Účastníci setkání se vesměs shodli, že základem k řešení situace, která se ve městě vyhrotila po květnovém brutálním útoku skupiny Romů na manželský pár, je právě společná komunikace.

„Nejdůležitější je, aby si majorita a minorita spolu povídaly. Aby si povídaly s radnicí, aby řekly, co jim vlastně vadí. Myslím, že ty dvě hodiny dnes byly velmi dobré pro to, aby se taková komunikace nastartovala nebo aby se zase vrátila," uvedl Pecina po jednání.

Spokojená s průběhem schůzky byla i starostka Duchcova Jitka Bártová (nez.). „Bylo fajn, že jsme se konečně sešli a z očí do očí si vyříkali spoustu věcí. Dospěli jsme k názoru, že soužití Romů s majoritou ve městě není až tak problémové, kdyby se do něj pořád někdo nemontoval a nepřiléval olej do ohně,“ připomněla starostka, že na etnickém napětí v Duchcově se přiživují různé extrémisté skupiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod extrémistů v DuchcověVideo: Karel Otcovský, Právo

Od květnového incidentu se v Duchcově konala čtyři protiromská shromáždění, naposledy 24. srpna. Při červnové akci svolané DSSS tu policisté při zásahu použili vodní dělo i slzný plyn.

Ministr a starostka jsou ale pro klidné narovnání napjatých sousedských vztahů ve městě. Setkání u kulatého stolu by se proto měla podle nich do budoucna opakovat. Pecina dodal, že se těch počátečních pravděpodobně zúčastní.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

Reklama

Související témata:

Související články

V Duchcově byli v noci napadeni dva lidé

V Duchcově na Teplicku byli v noci po sobotní protestní akci napadeni dva lidé. Jeden muž skončil v nemocnici, druhý byl po ošetření oděrek propuštěn....

Útočníci z Duchcova skončili za mřížemi

Teplický soud poslal v úterý do vazby tři ze čtyř mužů ve věku 23 až 40 let, kteří měli v sobotu v Duchcově na Teplicku napadnout a zmlátit dva muže.

Výběr článků

Načítám