Hlavní obsah

ODS potvrdila Němcovou jako svého superlídra a vrátila do hry Weberovou

Právo, Jan Martinek
Praha

Výkonná rada ODS v pátek schválila jednotlivé kandidátky do předčasných voleb. Potvrdila místopředsedkyni Miroslavu Němcovou v roli celostátního lídra a zasáhla pouze do liberecké kandidátky, do které připsala na poslední, sedmnácté místo exposlankyni Ivanu Weberovou. Ta na volebním sněmu neprošla a její domovská organizace v Jablonci proti tomu podala stížnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební lídryně ODS Miroslava Němcová

Článek

Každý kandidát do Sněmovny musí podepsat čestné prohlášení, že se vzdá mandátu, pokud skončí jeho členství v poslaneckém klubu. Zároveň musí podporovat změnu Ústavy, podle kterého mandát poslanci automaticky zaniká v případě jeho odsouzení.

„Dáváme jasně najevo, že podporujeme změnu Ústavy tak, jak ji navrhla ODS, a podporují ji i naši kandidáti,“ řekl předseda ODS Martin Kuba. Čestné prohlášení by mělo podle něj zamezit přeběhlictví.

Volební lídři ODS v krajích
JihočeskýMartin Kuba
JihomoravskýPetr Fiala
KarlovarskýJan Bureš
KrálovéhradeckýPavel Staněk
LibereckýHana Moudrá
MoravskoslezskýZbyněk Stanjura
OlomouckýMartin Novotný
PardubickýRadim Jirout
PlzeňskýJiří Pospíšil
PrahaMiroslava Němcová
StředočeskýPetr Bendl
ÚsteckýRadim Holeček
VysočinaJana Fischerová
ZlínskýJan Hrdý

Členové výkonné rady se nakonec nepostavili za místopředsedu Tomáše Chalupu, který na kandidátce chybí, chtěl totiž prosadit svoji vlastní kandidátku bez exprimátora Bohuslava Svobody. Regionální sněm nakonec schválil Svobodův návrh, a na jednání jej 28 hlasy posvětila výkonná rada. Pět členů se zdrželo hlasování.

Chalupa sám výkonné radě řekl, že na kandidátku nechce a výsledek sněmu respektuje. „Předložil jsem koncept, ten těsně prohrál. Výsledek byl regulérni, spravedlivý a demokratický. V ODS zůstávám, budu podporovat všechny její kandidáty,“ prohlásil Chalupa.

Na kandidátkách je sto žen

Na kandidátkách ODS je celkem 437 osob, z toho 100 žen, tři z nich na první pozici. Do Sněmovny se za stranu hrnou lidé rozličných povolání: 77 starostů, 32 místostarostů, ale i módní návrhářka, děkan nebo elektrikář. V Praze za ODS kandiduje na třináctém místě bývalý tiskový mluvčí Tomáš Bartovský.

Martin Kuba se vyjádřil i k billboardu ODS, na kterém je heslo „Volím pravici“ a znak sociální sítě Twitter. Značka a jméno ODS ovšem chybí. „Jde nám o to, aby ve volbách uspěla pravice. Nechceme dělat negativní kampaň všichni proti všem,“ odpověděl Kuba na otázku, proč na billboardech strana vynechala své jméno.

Na kampaň už zareagovala Strana svobodných občanů, která si nechala zaregistrovat doménu Volimpravici.cz. Ta vede na jejich volební web.

Reklama

Výběr článků

Načítám