Hlavní obsah

Ochraňte nás a začneme vydávat delikventy policii, slibují ostravští Romové

Právo, tom, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivý způsob boje s pouliční kriminalitou navrhuje předseda Unie olašských Romů v Ostravě Josef Stojka. Za to, že policie ochrání Romy před rostoucí agresivitou pravicových radikálů, kteří začali v českých městech pořádat nenávistné pochody, Romové sami sníží počet delikventů ve svých řadách. Problematické jedince začnou prý sami vydávat policii.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Předseda Unie olašských Romů v Ostravě Josef Stojka (vpravo)

Článek

„Budeme apelovat na Romy, aby nepáchali kriminální činy. Kdo to nebude dodržovat, toho nejprve upozorníme a potom sami vydáme spravedlnosti,“ řekl novinářům Stojka, který je mezi ostravskými olašskými Romy velkou autoritou.

Svým prohlášením reagoval na nedávnou demonstraci pořádanou neonacisty v Ostravě, kteří chtěli zaútočit na Romy a poté se poprali s policisty. Zároveň Stojka emotivně varoval před katastrofou, která může zasáhnout celé romské etnikum.

Navíc Romové práci nedostanou. Pro ně prostě práce není.
Předseda Unie olašských Romů v Ostravě Josef Stojka

„Romové jsou ohrožováni na životě a začínají se bouřit. Jednotlivé klany se spojují a semknou se jako národ,“ řekl Stojka, podle kterého napětí mezi Romy stoupá. Stejně tak ale stoupají obavy. „Romské maminky se bojí posílat své děti do školy. To nechceme dopustit,“ řekl Stojka.

Reakce na prohlášení Stojky jsou zatím opatrné, policie jeho slova nechce komentovat. Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) už nabídl Romům užší spolupráci při otázce bezpečnosti. Zároveň ale upozornil, že situace ve společnosti se nezmění z týdne na týden. „V okamžiku, kdy je příjemce sociálních dávek doma a může se stát, že pobírá dokonce více peněz než lidé, kteří chodí do práce, tak to způsobuje napětí, které je neodstranitelné. A to se musí změnit,“ řekl ostravský primátor.

Postupný vývoj

Podle Stojky ale Romové pracovat chtějí a sociálních dávek nezneužívají. „Romové sociální systém nevymysleli. To byli politici a právníci. Navíc Romové práci nedostanou. Pro ně prostě práce není,“ upozornil Stojka.

Ostravský aktivista Kumar Vishwanathan slibům o vydání nepolepšitelných recidivistů ze strany olašských Romů věří. „Už se to v minulosti vícekrát stalo, například před třemi lety romské ženy samy policii oznámily, že jiná žena z romské komunity doma vaří pervitin,“ řekl.

Připouští ale, že to nebude tak jednoduché, jak by se mohlo z vyjádření Stojky zdát. „Nevěřím v to, že by začali oznamovat drobné krádeže. Ale věřím, že za určitých okolností může nastat, že romská komunita začne sama vydávat nejproblematičtější lidi, kteří páchají závažnější kriminalitu. Rozhodně se ale nedá čekat, že někdo něco takového oznámí a za týden bude k dispozici dlouhý seznam vydaných delikventů. Šlo by o postupný vývoj,“ řekl Vishwanathan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám