Hlavní obsah

Komunisti přitvrzují: Jestli bude útok na Sýrii, musí Česko z NATO

Novinky, Jiří Ovčáček

KSČM v případě zahájení útoku na Sýrii v režii USA vyzve vládu Jiřího Rusnoka, aby neprodleně podnikla kroky k ukončení členství ČR v NATO. Spojené státy podle komunistů provádějí imperiální politiku a prahnou po nadvládě nad světem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Archivní foto

Článek

KSČM se situací v Sýrii zabývala na pátečním jednání svého širšího vedení, výkonného výboru. Komunisté chtějí, aby se Rusnokův kabinet obrátil na ostatní členské státy NATO s požadavkem zastavit všechny kroky vedoucí k útoku na Sýrii.

Pokud k vojenskému zásahu dojde, podle KSČM by měla vláda iniciovat vystoupení ČR z NATO. „V případě, že se nepodaří zabránit útoku na Sýrii, KSČM vyzve vládu, aby neprodleně podnikla kroky k ukončení členství ČR v NATO. Naše země se nesmí stát agresorem,“ usnesli se v pátek komunisté.

Vojenský zásah proti Sýrii by podle nich byl agresí proto, že by porušoval mezinárodní právo. „Základní normy mezinárodního práva a Charty OSN jsou absolutní a univerzální hodnotou a jejich zpochybnění by ohrozilo samy základy, na kterých stojí poválečný svět,“ soudí komunisté.

Světové veřejné mínění si podle KSČM začíná uvědomovat nebezpečí ohrožení civilizace. „Svědčí to o tom, že světová veřejnost, které jsou drahé mír a budoucnost lidstva, si plně uvědomuje imperiální charakter politiky USA, prahnoucích po nadvládě nad světem,“ napsali komunisté do usnesení, ve kterém ocenili zdrženlivý přístup prezidenta Miloše Zemana a Rusnokovy vlády k možnému útoku na Sýrii.

Anketa

Mělo by podle vás Česko vystoupit z NATO, pokud USA zaútočí na Asada?
Ano
42,7 %
Ne
57,3 %
Celkem hlasovalo 21744 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám