Hlavní obsah

Diplomaty v zahraničí ochrání obrněná auta ze skladových zásob

Právo, Marie Königová

Ozbrojené střety či dokonce válka v některých zemích ohrožují i české diplomaty. Ministerstvo zahraničí (MZV) chce proto zastupitelským úřadům v Kábulu, Tripolisu a v Damašku poslat další chráněné vozy. Nebudou sice nové, pocházejí ze skladových zásob, ale zato vyjdou levněji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nadlimitní veřejnou zakázku předkládá vládě ministr zahraničí Jan Kohout.

Článek

„Vyhrocená bezpečnostní situace v Afghánistánu, Libyi a v Sýrii bezpodmínečně vyžaduje vybavení zastupitelských úřadů v uvedených státech opancéřovanými vozidly, neboť v těchto zemích není přeprava zaměstnanců MZV ČR z bezpečnostních důvodů prakticky možná v jiném voze než s balistickou ochranou,“ zdůvodňuje ministerstvo požadavek.

Informaci o nadlimitní veřejné zakázce, kterou předkládá vládě ministr Jan Kohout a kterou má Právo k dispozici, má vláda posoudit ve středu.

V Česku takové vozy upravuje pouze firma SVOS Přelouč. Její nabídka však byla podle dokumentu vysoká, neboť jedna Toyota Land Cruiser by vyšla na 3,8 miliónu korun. Za takovou cenu se nová Toyota LC GXR v opancéřované verzi prodává v Německu. Proto MZV dalo přednost nabídce společnosti Real Trade, která ve speciální akci přišla s výrazně nižší cenou od firmy ze Spojených arabských emirátů. Nejde totiž o nové vozy, ale o auta ze skladových zásob, která mají dohromady stát šest miliónů korun bez DPH.

Dostupná hned po zaplacení

Do Kábulu by měla přijít toyota vyrobená roku 2008 v ceně 79 550 dolarů, tedy za 1,6 miliónu korun. Tripoliská ambasáda dostane vůz z roku 2011 za 102 260 dolarů, tedy dva milióny korun. Stejný typ toyoty z roku 2012 v ceně 117 600 dolarů (2,3 miliónu Kč) posílí autopark v Damašku.

„Důvodem k rozhodnutí zahájit jednací řízení bez uveřejnění se společností Real Trade je kromě výrazně nižší ceny než u jediného českého výrobce skutečnost, že jako skladové vozy budou bezprostředně po zaplacení připraveny k přepravě do určené destinace. Výše uvedené ceny navíc zahrnují i náklady na přepravu vozidel na místo použití,“ píše MZV.

Všechny vozy mají tzv. balistickou ochranu s označením B6. Díky takové ochraně by vůz měl odolat útokům běžnými ručními zbraněmi, výbušninami či bojovými plyny. Auta jsou vybavena neprůstřelnými skly, nezničitelnými pneumatikami a vzduchovými filtry.

Vůz jako řešeto, ochranka přežila

Speciálně upravené auto může zachránit život posádce. Například v Bagdádu před devíti lety zaútočili na vůz českého velvyslanectví neznámí ozbrojenci. Ačkoli terénní Toyota Land Cruiser vybavená pancířem a neprůstřelnými skly byla jako řešeto, protože ji zasáhlo nejméně třicet střel, dva členové ochranky, kteří v ní jeli, vyvázli bez újmy na zdraví.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

České zastupitelské úřady jsou obdobnými automobily vybaveny i v jiných zemích. Pancéřové vozy již dříve MZV poskytlo diplomatům v Iráku, Ramalláhu (neoficiální hlavní město palestinské autonomie) či v některých afrických zemích. Do loňského roku to bylo 13 takových aut. Loni v létě dostala česká velvyslankyně v Sýrii k dispozici opancéřované BMW X5 xDrive 5.0i za čtyři milióny. Tehdy získala zakázku společnost Invelt, která byla jediná schopná uskutečnit dodávku v mimořádně krátké době.

Reklama

Výběr článků

Načítám